İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G-8 grubunun zirvesi bugün Kuzey İrlanda'da başlıyor. İki gün sürecek zirve öncesi Putin, Batı ülkelerini Suriyeli muhalifleri silahlandırma konusunda uyardı.

İngiltere Başbakanı David Camerıon'ın ev sahipliği yaptığı zirveye, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İtalya Başbakanı Enrico Letta, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyor.

Küresel ekonomi, vergilendirme, ticaret, şeffaflık, terör ve aşırıcılıkla mücadele gibi konuların yanı sıra G8 Zirvesi'nin gündeminde Suriye konusu da bulunuyor. Zirve dolayısıyla İngiltere'de bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin ile İngiltere Başbakanı David Cameron dün Londra'da bir araya geldi.

Toplantıda Putin'in hem Esad rejimini hem de muhalifleri kastederek söylediği "Her ikisinin de elleri kanlı" sözleri dikkati çekti. Ancak Putin, ülkesinin Suriye'deki "meşru hükümet"i silahlandırmaya devam edeceğini belirterek İngiltere Başbakanı’na çıkıştı.

Putin, İngiltere ve Batılı devletlere “düşmanlarının organlarını yiyen muhalifleri silahlandırmayın” uyarısında bulunarak Cameron’a “bu insanlara mı silah sağlamak istiyorsunuz” dedi.

Basın toplantısında konuşan Cameron da Putin ile üzerinde uzlaşamadıkları konular olduğuna vurgu yaptı ancak G8 zirvesinin Suriye konusundaki müzakerelere bir hız kazandıracağını düşündüğünü ekledi.

Kuzey İrlanda'nın Enniskillen şehri yakınında Lough Erne Resort'ta bugün yerel saatle 16.00'da başlayacak G-8 Zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

GÜVENLİK İÇİN 11 BİN POLİS

Yaklaşık 7 bin polis Kuzey İrlanda'da, 4 bin polis ise Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerinde güvenliği sağlıyor. Güvenlik önlemleri çerçevesinde ayrıca Kuzey İrlanda'da bazı yollar trafiğe kapatıldı.

Zirveye ev sahipliği yapacak olan Cameron'ın elindeki kırmızı çanta dikkatleri çekti.

KAPİTALİZM KARŞITLARI EYLEMDE

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'tan zirvenin yapıldığı Enniskillen şehrine giden yollar boyunca çok sayıda polisin ve polis aracının bulunması ve kimi zaman polisin araçları durdurarak güvenlik kontrolü yapması dikkati çekiyor. Zirve boyunca özellikle Belfast'ta ve Fermanagh bölgesinde kapitalizm karşıtı gösterilerin yapılması öngörülüyor. (Hürriyet Planet / NTV)