Fukuşima santralinde görev yapan 1.400 çalışandan 1.350’si tahliye edildi. Sızıntıyı engellemek için 50 kişilik ekip hayatlarını feda edercesine çalışıyor. Bu kişilerin bir yıl içinde kansere yakalanma olasılığı yüzde 90’ın üzerinde. Ölümü göze alan 50 görevli şimdiden Japonya’da kahraman ilan edildi. Kamuoyu bu kahramanları “Kamikaze” olarak adlandırıyor.

Nükleer santraldeki soğutma işlemini 50 cesur görevli gerçekleştiriyor. Kansere yakalanacaklarını bile bile ikinci Çernobil’i engellemek için uyumadan çalışıyorlar.

Fukuşima Santrali’nde 1400 kişi çalışıyordu. Depremden 20 saniye önce otomatik olarak üretime son veren santralin kapatılması ve acil müdahalelerin başlamasının ardından bu görevlilerin büyük bölümü tahliye edildi. Ancak santralin kapatılmış olmasına rağmen 1 hafta süreyle devam edecek olan soğutma işlemini gerçekleştirmek için küçük bir grubun içeride kalması gerekiyordu. 50 Japon çalışan, buna gönüllü oldu. Tüm ülkenin nükleer kıyamete maruz kalmasını engellemek için kendi hayatlarını feda ettiler.

Bu görevliler üzerlerinde koruyucu kıyafet bulunmasına rağmen 24 saat boyunca seviyesi bazen normalin 1000 katına çıkan radyasyona maruz kalıyorlar. Bu nedenle santralin içinde, adeta kıyametin merkezinde görev yapan bu kişilerin artık kanser olmama ihtimali yok. Nitekim Japon Başbakanı da, “O görevliler kendi canları pahasına felaketi engellemeye çalışıyor” dedi. New York Times gazetesi de, “50 kişilik ekip soğutma işini bırakıp santralden çıkarsa Çernobil kaçınılmaz olur” yorumunu yaptı.

Nükleer santralindeki soğutma işlemini 50 cesur görevli gerçekleştiriyor. Kansere yakalanacaklarını bile bile ikinci Çernobil’i engellemek için uyumadan çalışıyor.

Görevliler geçici olarak geri çekildi

Son gelişme olarak, radyasyonun aşırı yükselmesi sonucu 50 kişi de santralden geri çekildi. Radyasyonun belirli bir seviyenin altına düşmesi gerçekleşirse bu 50 görevli tekrar çalışmaya devam edecek.

Su depolarında radyasyon

Fukuşima’da su depolarında radyasyon bulunduğu belirtildi. Halk su kullanımı konusunda uyarıldı..

Vatan- Ajanslar