Şili'de bulunan dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida madeninde çalışan 2 bin 500 maden işçisi ücretlerine yüzde 7 zam ve ikramiye talebiyle greve çıktı.

İşçiler, ülkenin kuzeyindeki Antofagasta kentine 130 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikte bulunan maden bölgesinde grev için kamp kurdular. Geçtiğimiz perşembe greve çıkan maden işçileri talepleri karşılanmazsa grevi sürdüreceklerini açıkladılar.

Reuters'a konuşan maden işçisi Jose Alcaino, "İkramiyelerimizi, paramızı alıp daha fazla çalışmamızı istiyorlar" dedi.

Clarin gazetesi ise ham madde bekleyen uluslararası piyasanın kaygılı olduğunu yazdı. 2015 yılında dünya bakır üretiminin yüzde 6'sını karşıladığı belirtilen Escondida madeninin çoğunluk hissesi Avustralyalı BHP Billiton şirketine ait.

Grevin hammadde fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Bakırda hammadde fiyatları, en büyük bakır ithalatçısı olan Çin'in alımlarındaki düşüş nedeniyle son dört yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Clarin gazetesine konuşan Barclays Bankası yetkililerinden Dane Davis, "Escondida'daki grev, sadece üretime etkisi nedeniyle değil piyasa dengesi açısından da önemli. Grev, 2,5 milyon tonluk üretim için uluslararası pazarlık yapıldığı bir dönemde yapılıyor" dedi.

Öte yandan Escondida'daki grevin diğer madenlerdeki toplu görüşmeleri de etkilemesi bekleniyor.