Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenecek olan anma törenleri için hazırlıklar tamamlanırken, 1915 Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, dünyanın farklı kentlerinde de kamusal olarak 24 Nisan’da farklı şekillerde anılıyor.

Katolik Hıristiyanların ruhani merkezi Vatikan’da 12 Nisan’da düzenlenen ve Papa Francis’in riyaset ettiği törenle anılan 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler için Paris, Moskova, New York ve ABD’nin Rhode Island eyaletinde kamusal düzeyde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Eiffel Kulesi’nin tüm aydınlatma ve ışık sistemleri, 24 Nisan Cuma akşamı saat 22:00’de kapatılarak, başkentin merkezindeki ulusal anıt konumunda olan Eiffel Kulesi, 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anısına karanlığa terk edilecek.



YÜZÜNCÜ YILDA MOSKOVA’DA DA ÇANLAR YÜZ KEZ ÇALACAK

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, 1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin Ermeni Kilisesi tarafından aziz ilan edileceği 23 Nisan akşamı dünyadaki tüm Ermeni kiliselerinin 100 kez çan çalması eylemine, Moskova’daki Patriklik Katedrali’nin de katılacağını duyurdu. Patrik Kirill ayrıca, Moskova’daki Patriklik Katedrali’ndeki ayinde seslendirilecek olan başlıca ilahilerin Ermenice okunacağını ifade etti.



NEW YORK’TAN 24 NİSAN İÇİN RESMİ KARAR

1915’te yaşananların ardından dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda bırakılarak Ermeni diasporasını oluşturan topluluklardan başlıcası olan ABD Ermenileri mensuplarının yer aldığı Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) etkin olduğu New York’ta, kentin en işlek ana caddesinde 24 Nisan’da kamusal bir anma töreni düzenlenecek.

New York valisi Andrew Cuomo, 24 Nisan’ı Ermeni Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan eden kararnameyi imzaladı. Kararname’de, “Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor ve soykırımdan kurtularak Amerika’nın yeni Ermeni neslinin kalkınmaya devam ettiği New York’a yerleşmiş olanlara saygılarımızı sunuyoruz” ifadelerine yer verildi.



RHODE ISLAND EYALETİNDE ÜÇ RENKLİ EYLEM

Amerika’da yayımlanan Armenian Weekly gazetesinin haberine göre, ABD’nin Rhode Island Eyalet Meclisi, Meclis binasının aydınlatma sisteminde farklılığa giderek 1915 Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma kararı aldı.

Karara göre, Meclis binasının kubbesi 24 Nisan gece yarısına kadar Ermenistan Cumhuriyeti’nin bayrağında yer alan kırmızı mavi ve turuncu renklerle aydınlatılıyor.