Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yönelik olarak yapılan bombalı saldırılar İngiltere’nin başkenti Londra’da kitlesel bir katılımla protesto edildi.

Saldırının gerçekleştirildiği akşam saatlerinden itibaren Türkiyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sokağa çıkan eylemciler, saldırıyı protesto ederek dün başkent Londra merkezinde yapılan protesto yürüyüşüne katılım çağrısı yaptı.

Dün öğlen saatlerinde başkent merkezindeki Trafalgar Meydanı’nda buluşan binlerce kişi, Diyarbakır’daki bombalı saldırıyı lanetlerken, gerçekleştirilen saldırıların başlıca sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu ifade etti.

“AKP VE ERDOĞAN SALDIRILARA ZEMİN HAZIRLADI”

Trafalgar Meydanı’nda yaklaşık olarak bir saat süren protesto eyleminde atılan sloganlar ve kitle adına yapılan açıklamada, legal bir siyasi parti olan HDP’nin seçimlere hazırlanırken yüzlerce bürosunun saldırıya uğradığı, il binalarının bombalandığı, araçlarının yakıldığı ve son olarak Diyarbakır’da yaptığı seçim mitingine bombalı saldırı düzenlenerek dört insanın öldüğü 400′ün üzerinde yaralının olduğu kaydedildi.

Açıklamada, iktidarda olan AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla bu saldırılara zemin hazırladığı vurgulandı. Protesto eyleminde kitle sık sık, “Katil, hırsız, Erdoğan” , “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bizler HDP, Bizler Meclise” , “Şehit namırın” sloganları attı.



BAŞBAKANLIK KONUTU ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Meydan’daki eylemin ardından protestocu kitle daha sonra Başbakanlık Konutu’na doğru yürüyüşe geçti. Yolu trafiğe kapatarak yürüyen kitle, yürüyüş boyunca sloganlar atarak Diyarbakır’daki saldırıyı lanetledi.

HDP Britanya Koordinasyonu adına Başbakanlık Konutu önünde yapılan basın açıklamasında, Diyarbakır’da gerçekleştirilen bombalı saldırı bir kez daha lanetlenirken, seçme ve oy kullanma hakkına sahip olan tüm Türkiyeli seçmenlere HDP’ye oy vererek barışın desteklenmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Açıklamada, “Ne bundan önceki saldırılarınız, ne de bu alçak saldırınız özgürlük ve yeni yaşam yürüyüşümüzü durduramadı, durduramayacak” denildi.