Tahran'ın Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk teklifini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz" dedi. Çavuşoğlu, Başika'ya da gerek kalmadığını söyledi: "Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi."
 
Çavuşoğlu, bir günlük Doha ziyareti kapsamında Türkiye Büyükelçiliği'ne bağlı Türk okulu ve Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünde görev yapan askerleri ziyaret etti.
 
‘KATAR İLE GÖRÜŞLERİMİZ TAMAMEN ÖRTÜŞÜYOR'
 
Okulu gezip öğrencilere hediye dağıttıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Katar-Türkiye ilişkilerinin çok iyi bir noktaya gittiğini belirterek, "Savunma, savunma sanayi, ekonomik ilişkilerimiz yine Türk firmalarının burada üstlendiği projelerin miktarına ve sayısına baktığımız zaman gerçekten her alanda ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Bölgesel konularda da Katar ile görüşlerimiz, pozisyonlarımız tamamen örtüşüyor" diye konuştu. Çavuşoğlu, Katar'daki temaslarının, Trabzon'da 18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısı çerçevesinde sürdüğünü aktardı.
 
‘BAŞİKA KAMPI GEREKSİZ BİR GERGİNLİK YARATTI'
 
Tahran'ın, Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Başika konusunda biz herkesin yapıcı rolüne evet deriz. Esasen Irak bizim kardeş ve komşu ülkemiz. Irak halkı da bizim kardeşimiz. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına verdiğimiz önemi en iyi Bağdat yönetimi bilir. Herkesten daha fazla güçlü destek veriyoruz. Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta müsteşarımız Bağdat'a gitmişti. Şimdi de Bağdat'tan bir heyet bekliyoruz. Tabii İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. Çünkü İran da bizim komşumuz aynı şekilde Irak, Suriye hepsi bizim komşularımız. Komşularımızın hepsiyle de ilişkilerimizin en iyi düzeyde götürmek isteriz. Onların çözümlerine katkı yapıyoruz. Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi. Şimdi olumlu adımları atıyoruz. İran'ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz."
 
‘EŞ ZAMANLI' YAPILMASI KARARLAŞTIRILDI'
 
Türkiye ve İsrail ilişkilerine ve büyükelçilerin yeniden atanması konusuna değinen Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi atamalarının iki ülke arasında ‘eş zamanlı' yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Çavuşoğlu, İsrail'in komisyon başkanı Dore Gold'un istifasından sonra Tel Aviv'in komisyonu toplanması ve büyükelçileri atamaya karar vermelerinin ardından karşılıklı büyükelçilerin belirleneceğini dile getirdi. Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir günlük Doha temasları kapsamında Uluslararası Hamad Havalimanı'nda Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Koordinatörü Riyad Hicab ile bir araya geldi. Görüşmede ikilinin, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdiği ve Çavuşoğlu'nun "Suriye muhalefetine desteğini yinelediği" belirtildi.  (Kaynak: İnternethaber)