Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Dijital Özgürlükler Stratejisi oylandı. Parlamento'da ilk kez gündeme gelen dijital özgürlükler konusunu ela alan strateji, oy çoğunluyla kabul edildi. İnsan hakları mücadelesinin artık teknoloji alanında da sürdüğünü ifade eden AP üyesi Raportör Marietje Schaakeb, kişisel web sitesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Parlamento kesin olarak sansürsüz internet, gibi dijital özgürlüklerin de temel hak olduğunu ve aynı insan hakları gibi korunması gerektiğini kabul etti."

"Cezaevleri, internet ve cep telefonu aktiviteleri sebebiyle susturulmuş muhaliflerle dolu. İran Hükumeti sanal yeraltı sığınağı yaratmaya devam ediyor. İranlıların world wide web’e erişimleri kesilmiş durumda ve doğrudan 'Helal İnternet'e yönlendiriliyorlar."

Dijital Özgürlük Strateji raporunda öne çıkan noktalar özetle şöyle:

"Temel bir  hak olarak internete sansürsüz erişim, şefafflık,  ifade ve örgütlenme özgürlüğü gibi evrensel insan haklarının vazgeçilmez bir koşuludur."

"Avrupa Birliği ticaret ve ortaklık anlaşmaları, kalkınma programları, müzakere katılımları dijital özgürlüklere uygun çerçevede gerçekleştirilmelidir."

"Akıllı telefonlardan fotoğraf ve video gibi deliller toplanırken, insan hakları ihlali yaşanmaması için usule uygun davranılmalıdır."

"Avrupa Birliği, otoriter rejimlerin insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve muhalifleri izlemede ve denetlemede kullandığı dijital silahların ithalatını sona erdirmelidir."

"Avrupa Birliği gelişmekte olan ülkelere bilgi ve iletişim altyapısı kurmada yardımcı olmalı, okullara online eğitim amaçlı kablosuz tablet bilgisayarlar sağlamalı." (bianet)