Cezaevlerinde süren açlık grevleri ile ilgili Avrupa basında bazı haber ve değerlendirmeler yayınlandı. Avusturya’nın Der Standard gazetesi, ‘Bülent Arınç iyi polisi, Erdoğan kötü polisi oynuyor’ değerlendirmesinde bulunurken, Fransız L’Express dergisi de açlık grevlerinin Kürtlere karşı baskıcı politikaları nedeniyle eleştirilen Ankara’yı zora soktuğunu yazdı.

DER STANDART: ERDOĞAN KÜRT HÜKÜMLÜLERE ZORLA YEDİRMEK İSTİYOR

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Der Standard’ın İstanbul muhabiri Markus Bernath tarafından kaleme alınan ‘Erdoğan Kürt hükümlülere zorla yedirmek istiyor’ başlıklı haberde, 150 kadar tutuklu ve hükümlünün sağlık durumlarının tehlikeli aşamaya girdiği belirtildi.

Markus Bernath, bir taraftan Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın Kürt politikacılarla sorunun çözümüne yönelik görüştüğünü, diğer taraftan ise Başbakan Erdoğan’ın ‘şov ve şantaj’ gibi kelimeler kullandığını hatırlattı.

ERDOĞANVE ARINÇ İYİ POLİS-KÖTÜ POLİSİ OYNUYOR

Erdoğan ve Arınç için iyi polis-kötü polis tespitinde bulunan Avusturyalı gazeteci, “Hükümetin iki aydır yaklaşık 700 kadar Kürt tutuklunun sürdürdüğü açlık grevine karşı yaptığı manevra dahilindeki rol paylaşımı böyle olmalı” dedi. Bernath, Erdoğan’ın yine bu amaçla iç siyasete yönelik bir tartışma konusu açmak için idam cezasının geri getirilmesini öne attığını kaydetti.

ERDOĞAN'IN TAVUK BUDU YERKENKİ FOTOĞRAFI KULLANDILAR

Markus Bernath, Erdoğan’ın gerekirse açlık grevindeki tutuklulara müdahale edileceğine yönelik sözlerinin de özellikle ‘aydın Türklerde’ kötü anıları tekrar yeşerttiğinin altını çiziyor. 2000 yılındaki Hayata Dönüş Operasyonu’nu tırnak içerisinde veren Bernath, operasyonda onlarca tutuklunun yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Gazete, Erdoğan’ın “kızarmış tavuk budu” yerkenki bir fotoğrafını kullandı.

 Erdoğan, açlık grevlerine tepki gösterirken BDP’lileri 'kebap' yemekle suçlamıştı.

‘AÇLIK GREVİ TÜRK OTORİTELERİ ZORA SOKTU’

Fransa’nın önde gelen haftalık dergilerinden l’Express de açlık grevleri ve idam tartışmalarına yer ayırdı. İdam tartışmalarının Ankara’nın Kürt sorununda giderek sertleştiği bir dönemde geldiğine dikkat çeken l’Express, tutukluların açlık grevinin ikinci ayına girdiğini de hatırlattı.

Cumartesi’den bu yana BDP’den milletvekillerinin de tutukluların ‘hareketi’ne destek verdiği kaydedilen l’Express’in haberinde, Erdoğan’ın şantaj ve şov benzetmelerine yer verildi. Bu sözlerin hemen akabinde ise, açlık grevlerinin ‘Kürt azınlığa karşı baskıcı politikası’ nedeniyle çokça eleştirilen Türk otoriteleri oldukça zora soktuğu yorumu yapıldı. (anf)