ABD askerleri ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye'nin Rakka yakınlarındaki Tabka ilçesinde IŞİD'e karşı ortak operasyon yapıyor. Sputnik'e konuşan bir DSG komutanı, ABD askerleri ile havadan Tabka'ya indiklerini belirterek, operasyonda ABD'den 100 asker DSG'den ise 400 savaşçının katıldığını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ABD askerleriyle Rakka'ya bağlı Tabka ilçesinde IŞİD'e karşı büyük bir operasyon yürütüyor. 

DSG, İLK KEZ FIRAT NEHRİ'NİN GÜNEYİNİ GEÇTİ

Hikmet Durgun'un Sputnik'te yer alan haberine göre, DSG güçleri operasyonla Fırat Nehri'nin güneyini ilk kez geçerken, ABD askerleri ve DSG savaşçıları kente kara yoluyla ulaşılamadığı için Tabka'ya ABD helikopterleriyle havadan indirme yaptı. Operasyonla Tabka'ya bağlı Ebu Hureyre, El-Müşayrifah, Al-Krain ve Al-Jameen ev köyleri IŞİD'den alındı.

'8 KÖY KURTARILDI, TABKA'DAN SONRA BARAJ KURTARILACAK'

ABD askerleriyle dün Tabka operasyonunu başlattıklarını belirten DSG komutanı şöyle konuştu: "ABD askerleri ile operasyonu dün başlattık. ABD havadan Tabka kentine indik. Fırat Nehri'nden dolayı karadan yol olmadığından helikopterlerle Tabka'ya indik. Operasyona 100 ABD askeri ile bir grup Fransa ve İngiltere askerleri katılıyor. DSG'den ise 400 kişi katılıyor. YPG özel kuvvetleri de operasyonda aktif yer alıyor. Koalisyon uçakları bize yoğun hava desteği veriyor. Çatışmalarda çok sayıda IŞİD militanını öldürdük. 4 IŞİD mensubunu sağ ele geçirdik. Şiddetli çatışmalar devam ediyor. Halep Tabka yolunu kapattık. Şimdi Tabka batısı ve güneyindeki köyleri almaya çalışıyoruz. Dünden bu yana 8 köyü IŞİD'den temizledik. Köyleri aldıktan sonra kenti kuşatacağız. Kenti aldıktan sonra Tabka barajını alacağız."

Rakka'nın 45 kilometre batısında yer alan Tabka kenti 2014 yılının Ağustos ayında IŞİD'in eline geçmişti. Arap yoğunluklu kentte Kürtler de yaşıyor. Tabka kentinde askeri havaalanı da bulunuyor. IŞİD üssü ele geçirdiğinde, 160 Suriye Ordusu askerini toplu bir şekilde infaz etmişti.

Tabka Barajı kentin kuzeydoğusunda yer alıyor. Fırat Nehri'nin güneyinde yer alan Tabka Barajı, Suriye'de en büyük baraj olma özelliğini taşıyor.