Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında iki gündür Erbil'de (Hewlêr) temaslarda bulunan HDP heyeti, Kerkük'e geçerek Kerkük Valisi Dr. Necmettin Kerim ile görüştü.

Necmettin Kerim ile heyetin saat 10.15'te başlayan görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme sonrası Kerim ile Demirtaş ortak basın açıklaması yaptı.

KERKÜK VALİSİ: ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ

HDP heyetinin Kerkük'ü ziyaretlerinden dolayı duydukları memnuniyeti belirten Kerkük Valisi Necmetin Kerim, "Bu görüşmemizde hem Kuzey Kürdistan'da Kürt halkının yaşadığı önemli mücadeleyi ve hem de Kürtler arası diyalogu Sayın Demirtaş ve HDP heyetiyle konuşma, görüş alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. Biz bu konularda üzerimize düşen sorumluluğu bundan sonra daha da fazla yerine getirmeye çalışacağız" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: KERKÜK RADİKAL DEMOKRASİYE ÖRNEK

Validen sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Kerkük'te bulunmaktan mutlu olduklarını ve Vali Kerim ile önemi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Uzun yıllardır Kerkük'ün statüsüne dönük tartışmalar yaşandığına işaret eden Demirtaş, bu belirsizliğe rağmen, Kerkük'te farklılıkların radikal demokrasiye örnek teşkil edecek şekilde bir arada ve barışçıl bir ortamda yaşadıklarını belirti.

Kerkük'ün bugün de oldukça zor dönemlerden geçtiğini vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Ancak buna rağmen bunda sonra da tüm farklılıkların kendi kentinin yönetimine katıldığı ve geçmişine yakışır bir kent inşaa edeceği bir örnek kent olmaya devam edecektir. Bu doğrultuda emeği geçen tüm Kürdistani parti ve şahsiyetlere teşekkür ediyorum. Kerkük'te yaşayan tüm Kürt, Arap, Türkmen ve diğer halklara selam ve saygılarımı sunuyorum.

'KÜRDİSTAN'IN KENDİ İÇ BARIŞI'

“Özellikle Kerkük'ü tüm saldırılara karşı koruyarak iç barışını sağlamak için büyük emek veren Kerkük Valisi Sayın Necmettin Kerim'e de teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.

“Umut ediyorum ki Kürdistan'ın kendi iç barışı konusunda da önemli çabalar gösterdiğimiz bu günlerde, Kürt partiler de birlik ve diyalog ruhuyla bölgesel ve iç barışın sağlanması için önemli bir emek ortaya koyacaklardır.

“Bu çerçeve de Sayın Necmettin Kerim de önemli bir Kürt siyasetçi ve şahsiyeti olarak Kürtlerin kendi iç barışı için diyalogun geliştirilmesi için üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecektir."

Kerkük'teki görüşmeden sonra Süleymaniye'ye hareket eden HDP heyetinin ilk ziyaretini YNK Genel Sekreteri Celal Talabani ile gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: DİHA