Ekonomi ve İçişleri Bakanı Margrethe Vestager, Kültür Bakanı Uffe Elbaek, Bilim ve Yenilik Bakanı Morten Oestergaard ve Enerji ve İklim Bakanı Martin Lidegaard her gün parlamentoya bisikletle gidip geliyor.

 

Bu bakanlardan Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Martin Lidegaard, ülkesinin enerji tasarrufuna katkıda bulunmak için bakanlık binasına ve parlamentoya bisikletle gidip geldiğini söyledi.

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun düzenlediği Danimarka basın gezisine katılan Türk gazeteciler, Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Lidegaard'ın konuğu oldu.

 

Ülkesinin enerji tasarrufuna katkıda bulunmak için makam aracı olarak bisikleti tercih eden ve parlamento ile bakanlık binasına bisikletle gelip giden Lidegaard, Türk gazetecilere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilgi verdi.

 

Lidegaard, AB ülkelerindeki enerji kaynaklarının yüzde 60-70'inin yenilenmesi gerektiğini ve bu noktada enerji politikalarında yapılacak bir yanlışın gelecek 40 yılı tehlikeye sokma riski bulunduğunu savunarak, şunları söyledi:

 

''Onun için 2011 yılında yapılan enerji yatırımları yenilenebilir kaynaklara doğru yöneldi. 2011 yılı sonrası yapılan enerji tesislerinin yüzde 80'i yenilenebilir kaynaklardır. Bu kaynaklar önümüzdeki süreçte nükleer kaynaklarla rekabet edebilecektir. Danimarka olarak 20 yıl içinde yenilenebilir kaynaklardan enerji elde etmeyi planlıyoruz. 30 sene içerisinde de enerjiden tasarruf edebilir hale geleceğiz. 2020 yılında tamamlanmasını planladığımız enerji planımız bize 3,5 milyar Danimarka kronuna mal olacak. Ama aynı yıl bu proje bize 6 milyar Danimarka kronu tasarruf sağlayacak. Bu proje, aynı zamanda binlerce kişiye istihdam sağlayacak.''

 

Bir gazetecinin makam aracı olarak bisiklet kullanmasına ilişkin ''otomobil olarak bir makam aracınız yok mu'' sorusu üzerine ise ''Makam aracım var, ama sadece yağmurlu havada ve uzak bir yere gideceğimde kullanıyorum'' dedi. (Habertürk)