Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt asıllı Danimarka vatandaşı Joanna Palani, ‘yabancı savaşçı’ yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle ülkesinde 6 aylık hapis cezasına çarptırılma tehlikesiyle karşı karşıya.

IŞİD’se Palani’yi öldürene 1 milyon dolar ödül vereceğini ilan etti.
 
Iraklı Kürt bir ailenin kızı olarak Ramadi’deki bir mülteci kampında doğan ve 20 yıl önce ailesiyle Danimarka’ya göç eden 23 yaşındaki Palani, ülkesinin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Zira 2014’te IŞİD’e karşı savaşmak için gittiği Irak’tan döndüğünde kendisine verilen 1 yıllık seyahat yasağını ihlal eden Palani, 6 ay hapis cezasına çarptırılabilir.
 
‘ULUSLARARASI KOALİSYONLA AYNI SAFTA SAVAŞAN BİRİNİ CEZALANDIRAN İLK ÜLKEYİZ’
 
Palani’nin odağında olduğu tartışmanın ana nedeni ise IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçası olan Danimarka’nın, IŞİD’e karşı savaşan bir vatandaşına hapis cezası vermesi.
 
Danimarka’ya dönen IŞİD militanları rehabilitasyona gönderilirken müvekkilinin hakkında soruşturma başlatılmasını ‘çelişki’ olarak tanımlayan Palani'nin avukatı Erbil Kaya, şöyle konuştu:
 
“Bu bir utanç. Dünyada uluslararası koalisyonla aynı safta savaşan birini cezalandıran ilk ülkeyiz. Onu cezalandırmak ikiyüzlülük. Danimarka’yla aynı safta savaşan insanlar yerine neden IŞİD için savaşan insanları cezalandırmıyoruz? Bunun mantıklı olduğunu düşünmüyorum.”
 
‘PALANİ’Yİ ÖLDÜRENE IŞİD’DEN 1 MİLYON DOLAR ÖDÜL’
 
Öte yandan IraqiNews.com’un aktardığına göre, IŞİD, kendisine karşı savaşan Palani’yi öldüren kişiye 1 milyon dolar (yaklaşık 3.5 milyon Türk lirası) ödül vereceğini duyurdu.
 
OANNA PALANİ KİMDİR?
 

Palani, Danimarka’da siyaset ve felsefe eğitimini yarıda bırakarak 2014 yılında Kürt güçlerine katıldı. IŞİD’e karşı savaşan Palani, bir yılın sonunda Danimarka’ya döndü ve pasaportuna Danimarka İstihbarat Servisi (PET) tarafından el konuldu. Ancak Palani, Eylül 2015’te Ortadoğu’ya dönmesini engellemek için kendisine verilen 1 yıllık seyahat yasağına rağmen 6 Haziran’da Katar’ın başkenti Doha’ya kadar gittiğini kabul etti. Palani’nin hem dedesi hem de babası Peşmerge gücü olarak görev yapmıştı.
 
(Kaynak: Sputnik)