Fransa'nın direniş hareketinde rol alan ve insancıl çalışmalarıyla tanınan Danielle Mitterrand, Kürtlere ve Tibetlilere verdiği destekle de gündeme gelmişti.

 

Küba lideri Fidel Castro'ya büyük destek veren Danielle Mitterrand, yaşamı boyunca kendisini, su kaynaklarının âdil bir şekilde paylaşımından, köleliğin kınanmasına dek, çok geniş kapsamlı bir yelpaze içinde çeşitli uluslararası davalara adamıştı.

 

Doğudaki Verdun kentinde dünyaya gelen Danielle Gouze, Alman ordusunun 1940 yılında, Fransa'nın çoğunu işgali sırasında, 17 yaşındayken hemşire olarak Direniş Hareketi'ne katılmıştı.

 

Danielle Gouze, 27 Ekim 1944'de, kendisi gibi Direniş Hareketi'nde yer alan ve o sırada Gestapo'dan kaçmakta olan François Mitterrand'la evlenmiş; çiftin Gilbert ve Jean-Christophe adlarında iki oğlu olmuştu.

 

Fransız Haber Ajansı, Danielle Mitterrand'ın geleneksel anlamda "First Lady"lik rolünden hiçbir zaman hoşlanmadığını belirtiyor.

 

1981'deki seçim başarısından sonra Elysee Sarayı'ndaki göz kamaştırıcı davetlerden uzak duran Danielle Mitterrand, kendisini insan hakları konularına adamış; zaman zaman da Fransız devletinin duruşuyla çelişkili girişimleri olmuştu.

 

1996 Yılında kanserden ölen François Mitterrand, 1981'den 1995'e dek iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmıştı.

 

Eşinin ölümü ardından da siyaset ve insan haklarıyla ilgili çalışmalarını sürdüren Danielle Mitterrand'ın 1986 yılında kurduğu France Libertés (Özgürlükler Vakfı) adlı örgüt, Ekim ayında 25. yıl dönümünü kutlamıştı.

 

87 YAŞINDAYDI

 

Fransa eski First Lady’si ve aynı zamanda Kürt dostu kimliğiyle ülkemizde de bilinen Danielle Mitterrand, 87 yaşında hayatını kaybetti. Mitterrand, geçtiğimiz Cuma gününden beri Paris’te bir hastanede tedavi görüyordu.

 

Paris’teki Georges-Pompidou hastanesine Cuma günü kaldırılan Danielle Mitterrand, pazartesi gecesi hayata gözlerini yumdu.

 

Danielle Mitterrand’ın ismi 21 Mayıs 1981’den bu yana François Mitterrand’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Fransız tarihine geçti. Mitterrand, uluslararası sahnede sol görüşleri ile açık bir siyasi pozisyon alan ilk First Lady oldu.

 

1986’da Özgürlükler Vakfı’nı kurdu. Bu vakıf dünya genelinde ezilen kadın ve erkekleri savunuyor.

 

KIRMIZI HALILAR GÖZÜMÜ KAMAŞTIRMADI

 

Eski Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın dul eşi Danielle Mitterand, geçtiğimiz 21 Ekim’de Özgürlükler Vakfı’nın 25. kuruluş yıldönümü etkinliğinde yer almıştı.

 

Vakıf adına o gün yaptığı yazılı açıklamada Mitterand şunları söylüyordu: “Yaşam, zaman içinde uzun bir yol kat etmemi istedi. Kader bana çok ayıda kırmızı halı üzerinde yürüme ve dünya büyükleriyle karşılaşma fırsatı verdi. Ama her şeyden önce tüm kıtalardan halklara yakın olmamı, yaşama mutluluğundan unutulmuş ve sefaletten beli bükülmüş erkek ve kadınların tanıklıklarını dinlememi sağladı.”

 

Mitterand şöyle devam ediyordu: “Cumhurbaşkanlığının kırmızı halı seyahatleri benim yolumu şaşırtmadı, parıltılar da gözümü kamaştırmadı (…) Özgürlükler Vakfı’nı kurduktan 25 yıl sonra, vakıf olmanın nedenleri halen geçerlidir…” Bu nedenler, yoksulluk, baskı ve zenginliklerin adaletsiz paylaşımı…

 

"KÜRT DOSTU"

 

Kürt dostu olarak da tanınan Danielle Mitterand’ın heykeli Mart 2010’da Kürdistan Federe Bölgesi’nin Halepçe kentine dikilmişti. Mitterand, 2009’da Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’deki Kürt parlamentosunda yaptığı bir konuşmada “Kürdistan benim ikinci vatanım” demişti. Mitterrand, 1989’da da mülteci kamplarında yaşayan 200 Kürt aileyi ülkesine götürmüş ve Kürdistan Federe Bölgesi’nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesinde rol oynamıştı. (AJANSLAR)