Hong Kong Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, karantina tedbirlerinin koronavirüsüne karşı etkili bir aşı bulunmadan kaldırılmasının ikinci bir dalgaya yol açacağı belirtildi. Araştırmacılar, bir kişinin hastalığı bulaştırdığı kişi sayısını 1'in altında tutmak gerektiğini, aşı bulunmadan normal hayata hızla dönülmesinin sürü bağışıklığı anlamına geleceğini belirtti.

Yeni korona virüsünün ilk ortaya çıktığı Çin’de yayılma oranları üzerine yapılan araştırma, dünya çapındaki karantina tedbirlerinin aşı bulunmadan önce kaldırılmasının ikinci bir dalgaya sebep olacağı sonucuna vardı. Araştırmada, karantina tedbirlerinin aşı bulunmadan önce kaldırılmasının ‘sürü bağışıklığı’ anlamına geleceği belirtildi.

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI OLMADAN DÖNÜLÜRSE…’

Hong Kong Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Çin’de virüsün yayılmasının ancak ve ancak çok sıkı karantina ile sağlandığına dikkat çekilerek şöyle denildi: “Bu kontrol önlemleri enfeksiyon sayılarını çok düşük seviyelere kadar indirmişken, Covid-19’a karşı sürü bağışıklığı olmadan, iş yerleri, fabrikalar ve okullar kademeli olarak yeniden açılır, sosyal birliktelik artarsa, yeni vakalar çok kolay ortaya çıkar.”

‘DENGE SAĞLANMASI ŞART’

Lancet Tıp Dergisi’nde yayımlanan araştırmada normal hayata çok hızlı dönülmesinin bulaştırma oranlarını yeniden artıracağı belirtilerek, “Ekonomik faaliyetleri yeniden başlatmak ile bir kişinin hastalığı bulaştırdığı kişi sayısını 1’in altında tutmak arasında bir denge sağlanması, etkili aşılar yaygınlaşana dek en iyi strateji gibi görünüyor” ifadeleri kullanıldı.