Türkiye’nin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki iddiaları Çin Büyükelçisi’ne sorması üzerine Çin’den, “Haberlerin doğrulanmasını istedik” diye yanıt geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı son günlerde gündemden düşmeyen oruç tutulmasının yasaklanması ve tutanlara işkence haberleriyle ilgili bir açıklama yapıldı.

New York Times’ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çhunying, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hali hazırda Türkiye’nin bu haberleri doğrulamasını istedik ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya ilişkin endişemizi ilettik” dedi.

Çhunying, “Şunun bilinmesi lazım ki; Şincan halkının tamamı, kendilerine Çin anayasasınca tanınan dini inanç özgürlüklerinden faydalanıyor…
Tabii ki Türk tarafının Çin’le orta noktada buluşacağını ve ilişkilerin düzelmesini sağlayacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Sözcüsü ayrıca Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini de belirtti.

TÜRKİYE NE DEMİŞTİ?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı dün (30 Haziran) bir açıklamayla iddiaları Çin Büyükelçiliği’ne ilettiklerini belirtmişti.
Yapılan açıklamada şu ifadeleri kullanılmıştı: 

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler kamuoyumuzda üzüntüyle karşılanmıştır.
Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’nden (ÇHC) gelen bahsekonu haberlerden ‎duyduğumuz derin kaygı ÇHC’nin Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir.”