Çin’de üst düzey bir devlet yetkilisinin evinde 32 milyon dolar karşılığı nakit para bulundu. Operasyon bugüne dek ele geçirilen en büyük miktardaki nakit olarak tarihe geçti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, savcılar, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine soruşturma altındaki Ulusal Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Wei Pengyuan’ın evinde bulunan 200 milyon Yuan sayılırken, kullandıkları 16 para sayma makinesinden dördünün bozulduğunu söyledi.

Çin para biriminin en büyük kağıt parası 100 Yuan. Bütün paranın 100 Yuanlık kâğıt paralardan oluşması durumunda ağırlığının 2 tonu bulabileceği söyleniyor. Tek bir deste halinde üst üste konulduğunda paranın yüksekliğinin 200 metre, bir başka deyişle Eyfel Kulesi’nin üçte ikisi uzunluğunda olacağı kaydediliyor.

Çin lideri Xi Jinping yolsuzlukla mücadele sözü vermişti. Çin’de sadece bu yılın ilk 10 ayında 13.000 yetkili, rüşvet ve yolsuzluk suçlarından çeşitli cezalara çarptırıldı. Xi yolsuzlukla mücadelesinde “hem kaplanları hem de sinekleri” hedef alacağını söylemiş ve en üst düzey Komünist Parti üyelerinin bu mücadeleden muaf kalamayacağını söylemişti.

Xi Jinping’in iktidara gelmesinden bu yana Çin Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve iç güvenlikten sorumlu politbüro üyesi Zhou Yongkong gibi üst düzey yetkililer yolsuzluk soruşturması geçirdi.