Çinli ilaç şirketi Sinopharm'ın geliştirmekte olduğu korona virüsü aşısının Peru'daki denemeleri askıya alındı.

Peru hükümeti, aşı denemelerine katılan bir gönüllüde 'ciddi bir yan etki' görüldüğünü açıkladı.

GUİLLAİN BARRÉ SENDROMU NEDİR?

Peru Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu gönüllüde nadir görülen Guillain Barré Sendromu'nun saptandığı, bu durumun aşıyla doğrudan bağlantılı olup olmadığının araştırılması için denemelerin güvenlik gerekçesiyle askıya alındığı belirtildi.

Guillain Barré Sendromu, bir kişinin viral veya bakteryel enfeksiyonlar sonucunda kol veya bacaklarını oynatamadığı nörolojik bir durum olarak tanımlanıyor.

'BACAKLARINDA GÜÇ KAYBI VAR'

Peru'daki denemelerin yürütüldüğü yerlerden biri olan Cayetano Heredia Üniversitesi'nin baş araştırmacısı German Malaga, Perulu gönüllünün bacaklarında güç kaybı yaşadığını, başka belirtiler de gösterdiğini söyledi.

Sinopharm aşısının Peru'daki denemelerine 12 bin gönüllü katılıyor. Testlerin ilk aşamasının sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Aşı denemelerinin, gönüllülerden birinin hastalanması nedeniyle geçici olarak askıya alınması bilim insanlar tarafından normal bir durum olarak karşılanıyor.

Hatta, gönüllünün durumunun aşıyla bağlantılı olup olmadığının saptanması için aşı denemelerinin durdurulması, o aşının güvenlik testlerinin doğru ve güvenilir şekilde yapıldığının işareti olarak görülüyor.

İngiliz firması AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi'nin aşısının denemeleri de geçici olarak durdurulmuştu.