Çin, İdlib operasyonu için Suriye ordusuna destek askeri birlik göndermeyi planladığı iddia ediliyor.

İdlib operasyonun gerçekleşmesi durumunda Çin on yıllar sonra ilk kez yurt dışında bir çatışma bölgesine birlik göndermiş olacak.

Çin’in Şincan, Uygurlular’ın Doğu Türkistan dediği bölgeden, komşu Afganistan ve Pakistan’ın yanı sıra Suriye’ye binlerce cihatçı savaşmaya gitti.

SURİYE’DE EN AZ 5 BİN UYGUR TÜRK’Ü CİHATÇI SAVAŞIYOR

Suriye’de farklı örgütler adı altında yaklaşık 5 bin Uygurlu cihatçının savaştığı düşünülüyor.

Eurasiareview düşünce kuruluşunun iddiasına göre Uygur milliyetçiliğinin ve muhafazakarlığının artmasından endişe eden Çinli yetkililer uluslararası kınama ve baskıya rağmen Suriye ve Afganistan’a asker göndermeyi planlıyor.

Suriye’de patlak veren iç savaş sonrası binlerce Uygurlu cihatçının IŞİD başta olmak üzere bir çok silahlı radikal örgüte katıldığı biliniyor.

ÇİN TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

IŞİD liderliğindeki Uygurlu cihatçıların sosyal medyada yayınladığı Çin’i tehdit eden, “oluk oluk kanlarınızı akıtacağız, bayrağımızı topraklarınıza dikeceğiz.” sloganları tazeliğini koruyor.

39 kişinin öldüğü İstanbul Reyna katliamının saldırganı, Bişkek Çin Büyükelçiliği saldırganı, İslamabad’da Çinli mühendislere suikast girişiminde bulunanların hepsinin Uygur asıllı cihatçılar olması Çin’i harekete geçirdi.

Şincan bölgesinde kontrolleri sıkılaştıran ve müslümanların üstünde baskı kurduğu için çok eleştirilen Çin, kendince tehdit gördüğü Uygurlu cihatçılarla bulundukları ülkede mücadele etme kararında.

ŞİNCAN ÇİN İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP

Çin’in Uygurlu cihatçıların ülkeye geri dönmesinden duyduğu endişe oluşabilecek siyasi şiddetin ötesinde.

Şincan, Çin için kritik öneme sahip. Ülkenin bilinen petrol yataklarının yüzde 15’i, doğal gaz rezervlerinin yüzde 22’si, ülke genelinde çıkan 147 farklı maden cevherinin 115’i Şincan’da bulunuyor.

Ayrıca nükleer silahların bir kısmı da Şincan’da korunuyor.

Kaynak: İPA