Çince yayın yapan People’s Daily gazetesi, Sincan Özerk Bölgesi’nde polisin güvenliği sağlamak için kazları kullandığını yazdı.

Gazeteye konuşan polis şefi Zhang Quansheng, kazların çok iyi duyularının olduğunu ve her zaman tetikte beklediklerini açıkladı. Quansheng, “Kazlar çok cesur. Birinin evine giren bir hırsızı sezerek ona saldırabilir. Suçlarla mücadelede köpeklerden daha başarılılar. Bölgenin güvenliğini sağlamamız için onlara ihtiyacımız var” dedi.

Bölge yetkilileri, kazların göreve başlamasıyla şiddet olayların dinmediği bölgede güvenliğin arttığını belirtti. Gazete, karakola motorsiklet çalmak için giren bir kişinin 20 adet kaz tarafından yakalandığını iddia etti.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yoğun olarak Uygur Türklerin yaşadığı bölgede son dönemde artan tansiyon nedeniyle şiddet olayları durulmuyor. Son yaşanan çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetmişti.

2009'DA 200 KİŞİ ÖLDÜ

2009 yılında Urumçi'de Han Çinlileri ile Uygur Türkleri arasında meydana gelen çatışmalarda 200'e yakın kişi yaşamını yitirmişti. Geçtiğimiz Nisan ayında Kaşgar kentinde meydana gelen çatışmalarda da 21 kişi öldürülmüştü.

9 MİLYON UYGUR YAŞIYOR

Çin’in kuzeybatısında bulunan Sincan Özerk Bölgesi’nde yaklaşık 9 milyon Müslüman Uygur Türk yaşıyor. Uygur Türkleri, Han Çinlilerinden baskı gördüklerini ve kültürlerinin marjinalleştirildiğini belirti. (NTV)