İngiliz Independent gazetesi ABD ve İngiltere'nin Suriye politikasının iflas ettiğini Türkiye'nin de çok yakında pişman olacağını yazdı.

İngiliz Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, ABD ve İngiltere'nin Suriye politikasını sert dille eleştirdiği yorumunda "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki politikası son üç yılda o kadar işlevsiz oldu ki kendi kendini Esad'ın düşeceğine ikna etmenin sonuçlarını düzeltmek için artık çok geç olabilir. Ve Türkiye bundan pişmanlık duyabilir" savını dile getirdi.

"İSLAM CEPHESİNİN SINIRDA ÖSO'YU DEVİRMESİ NİHAİ İFLAS OLDU"

Patrick Cockburn, ABD ve İngiltere'nin Suriye politikasının "nihai iflası"nın Türk sınırına yakın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karargahının İslami Cephe tarafından ele geçirilmesi ile yaşandığını savunurken Türkiye'nin de İslam Cehpesi adlı cihatçı örgütce kontrol edilen sınırı kapattığını belirtti.

"KAMUOYU ASKERİ MÜDAHALEYİ REDDETMEKTE HAKLI ÇIKTI"

Halbuki ÖSO'nun, ABD ve İngiltere'nin Ağustos ayında uğruna adeta savaşa girdiği insanlar olduğunu kaydeden Cockburn, yaşanan facianın, her iki ülkede kamuoyunun askeri mücadeleyi reddetmede ne kadar haklı olduğunu kanıtladığını yazan Cockburn, muhaliflerin finansmanına değinirken de "ABD'nin, yardımın önemli bölümünün cihatçılara gitmesine izin verdikleri için Katarlılar ve Türklere kızgın olduğunu" öne sürdü.

"CİHATÇI FRANKEŞTAYN CANAVARINI YARATMAYA YARDIMCI OLDULAR"

Patrick Cockburn, "ılımlı" olarak algılanan muhalefetin "marjinalleştirildiği" eleştirisini de dile getirdiği yazısında, "ABD, Britanya ve Fransa'nın Suriye'de yaratılmasına yardımcı oldukları ve şimdiden Irak ve Lübnan'ı istikrarlaştırmaya katkıda bulunan cihatçı Frankeştayn canavarını kontrol etmeye çalışmaktan başka pek seçenekleri yoktur" dedikten sonra şu savları da savundu:

"ÖLÜ DOĞMUŞ!"

"Türkiye ise, Suriye'ye yönelen o kadar cihatçıya serbest geçiş sağladığı için yakında pişmanlık duyabilir. Ankara Suriye ile olan 500 millik sınırı kapatabilir veya sınırı geçenleri filtreden geçirebilir. Ancak Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki politikası son üç yılda o kadar işlevsiz oldu ki kendi kendini Esad'ın düşeceğine ikna etmenin sonuçlarını düzeltmek için geç olabilir."

İndependent yazarı, 22 Ocak'ta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye konferansının "ölü doğmuş" olarak göründüğünü de öne sürdü. (sondakika.com)