Metin Güneş / CNN TÜRK 

ABD'de doktorların işkencede kullanıldıkları iddiaları üzerine açılan soruşturmanın sonuçları açıklandı. Soruşturmanın sonuç raporunda 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ordusunda görev yapan doktor ve psikologların savunma bakanlığı ve CIA'den aldıkları emirleri uygulayarak mesleki ahlak kurallarının ihlal ettikleri belirlendi.

ABD 11 Eylül saldırıları sonrası oluşturulan Ulusal Güvenlik Cezaevleri'nde görev yapan doktor ve psikologların "tutuklulara acımasız, insafsız ve onur kırıcı muamelelerde bulunup işkence yaptıkları" hükmüne varıldı.

Sağlık personeli ise bu suçlamalar karşısında mesleki etik değerleri olan "herşeyden önce zarar vermeyin" ilkesinin burada geçerli olamayacağını, zira hasta insanları tedeavi etmediklerini söyleyerek kendilerini savundular.

Raporda ilk sıradaki sorumlunun sağlık personelinden istihbarat toplamak adına vicdani duygularını bir kenara bırkamlarını isteyen savunma bakanlığı ve CIA olduğu vurgulandı.

Sağlık personelinin de rol aldığı işkence yötemleri arasında su altında tutularak havasız bırakma, uykusuz bırakma ve zorla yemek yedirme gibi uygulamalarla tutuklulara "ağır zarar" verildiği belirtildi.

19 uzman tarafından iki yıl boyunca sürdürülen incelemelerin ardından hazırlanan raporda savunma bakanlığının sorgulamaya katılanları doktorlar olarak değil de "emniyet yetkilileri" olarak tanımladıklarına da dikkat çekti.