Barış İçin Akademisyenler insiyatifinin "Suça ortak olmayacağız" bildirisine destek vermesiyle gündem olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetini reddeden Filozof, dilbilimci ve tarihçi Prof. Noam Chomsky, IŞİD'le Türkiye arasındaki ilişki hakkında yeni iddialarda bulundu. 

"Türkiye, IŞİD’den petrol sevkıyatı kabul ediyordu. Resmi olarak bunu bloke etmeye mecbur bırakıldılar, ama hâlâ kaçakçılığın yapıldığı güzergâhlardan gelmeye devam ediyor" diyen Chomsky, "Erdoğan’in barış talebinde bulunan akademisyenlere küçük düşürücü ve sert bir şekilde saldırmasına da sebep olan olay IŞİD vahşetidir ve Erdoğan IŞİD’i destekliyor" görüşünü savundu.

Işıl Öz’ün T24’te yer alan haberine göre, ABD'de yaşayan bazı Türk akademisyenlerle yaptığı görüşmede değerlendirmelerde bulunan Chomsky, "Türkiye, Suriye'de bir yandan IŞİD’e üstü kapalı destek olurken, El Nusra cephesine açık destek veriyor ve bu cephe de IŞİD'den çok farklı değil" yorumu yaptı.

Chomsky'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE, ERDOĞAN'IN HÂLÂ DESTEKLEDİĞİ IŞİD'İN PETROLÜNÜ ALIYORDU!"

En kötü zülumlerin bir kısmı ve Türkiye’deki terör saldırıları –ki Erdoğan’in barış talebinde bulunan akademisyenlere küçük düşürücü ve sert bir şekilde saldırmasına da sebep olan olay IŞİD vahşetidir ve Erdoğan IŞİD’i destekliyor. Türkiye sınırı Suriye’den gelen cihatçılara açık. Türkiye, IŞİD’den petrol sevkıyatı kabul ediyordu. Resmi olarak bunu bloke etmeye mecbur bırakıldılar, ama hâlâ kaçakçılığın yapıldığı güzergâhlardan gelmeye devam ediyor. Aynı zamanda, IŞİD’e karşı duran temel kara kuvvetleri Kürtler. Suriye’de bir tür işlevsel bir bölge oluşturanlar onlar ve burada çok önemli ve ilginç akımlar var ve kara kuvvetleri var. Türkiye onlara saldırıyor. Aslında şu an Cenevre görüşmeleri yapılacakken Türkiye, Kürtler’in masada bulunmaması için ısrar ediyor. IŞİD’le savaşan en önemli güç katılamaz diyor. Bu grup (PYD) PKK ile yakın ilişkisi olan bir grup ve Irak’ta da aynı grubun başka bir kolu, fakat şimdi bunlar terörist.

"TÜRKİYE, IŞİD'DEN ÇOK FARKLI OLMAYAN EL NUSRA CEPHESİNE AÇIK DESTEK VERİYOR"

Türkiye, bir yandan da IŞİD’e üstü kapalı destek olurken, El Nusra cephesine açık destek veriyor ve bu cephe de IŞİD'den çok farklı değil. İkisinin alan çatışması var, ama birbiriyle değiştirilebilir gruplar bunlar. Öyle ki Batı görüşmelerde iki grubu da istemiyor. Bunlar Türkiye’nin müttefikleri. Bu karmaşık koşullar altında Erdoğan gücü daha çok kendisinde toplamaya çalışırken bunu yapmanın geleneksel metodlarını kullanıyor, milli histeriyi ve -kısmen kendisinin teşvik ettiği- teröre dayalı korkuyu yaymaya devam ediyor. IŞİD bomba saldırıları Türkiye’nin aksiyonları ile bağlantılıdır.  Başka faktörler yoktur demek istemiyorum ama bu büyük bir faktördür. Son 15 yılın kazanımlarının –ki bunlar ufak tefek değil- kaybedilmesi ve 90'ların korkunç koşullarına geri dönülmesi kaygısı ciddi bir kaygı.