Fransa, 94 yaşında hayata gözlerini yuman efsanevi şarkıcı, bestecisi, söz yazarı, aktör Charles Aznavour'u başkent Paris'te resmi ulusal törenle uğurladı. 20. yüzyılın simge isimlerinden biri olan sanatçı-aktivist için Ermenistan'ın başkenti Erivan'da da törenler düzenlendi.

Dünyaca ünlü Fransız-Ermeni sanatçı için Paris'te Napolyon'un mezarının bulunduğu Les Invalides Askeri Müzesi'nin avlusunda düzenlenen törende, Fransız siyaset ve sanat dünyasının en önde gelen isimleri yer aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın tören alanına gelmesiyle Ermenistan ve Fransa milli marşları çalındı. Askerlerin Aznavour'un tabutunu getirmesine ise dudukla çalınan bir Ermeni havası eşlik etti. Fransız bayrağına sarılı tabutun üzerine Ermenistan bayrağının renklerinde çelenk konuldu.

MACRON: HALKININ SOYKIRIM YARASINI TAŞIYORDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, evsahipliğin yaptığı resmi törende ''Aznavour acı ne demektir biliyordu, halkının soykırım yarasını taşıyordu, onun için şarkılarıyla milyonlarca insana teselli olabildi, yaralarını sarabildi'' dedi. Ermeni sanatçının köklerine sadakatini överken 1988'de korkunç bi depremle yerle yaksan olan Ermenistan'ın yeniden ayağa kalkmasına kurduğu vakıfla yardımcı olduğunu ve Ermenistan'ın BM büyükelçiliğini üstlendiğini hatırlatan Macron, şöyle devam etti:

''Bazı kahramanlar kanlarını verdikleri için Fransız haline gelir. Bu Yunan ve Ermeni göçmenlerin evladı, hiç ortaokula gitmedi, ama içgüdüsel olarak bizim en kutsal mabedimizin Fransız dili olduğunu biliyordu ve Fransızcayı bir şair gibi kullandı.''

PAŞİNYAN: HER ERMENİ ONU BABASI BİLİR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, törendeki konuşmasında, ''Her bir Ermeni, onu akrabası bilir. Aznavour, Ermenistan'ın adını dünyanın tepesine çıkarmıştır, bu yüzden Ermenistan Cumhuriyeti kendisini ulusal kahramanı olarak tanıyor'' vurgusunu yaptı.

Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Aznavour ile birlikte çalışma fırsatı bulmuş model-şarkıcı eşi Carla Bruni, Macron'un selefi François Hollande, aşırı sağcı lider Marine Le Pen de katılımcılar arasındaydı.

Fransa'nın ulusal ikonlarından biri sayılan Aznavour'u uğurlamaya efsanevi oyuncu Jean-Paul Belmondo da ilerlemiş yaşına rağmen geldi.

Aznavour için Fransız devletinin düzenlediği törende Youri Djorkaeff, Dany Boon, Paul Belmondo, Jean-Paul Belmondo, Christelle Bardet, Laurent Gerra ve Eddy Mitchell ön saflarda yer tuttu.

Eski milli futbolcu Youri Djorkaeff, komedyen Dany Boon, oyuncular Christelle Bardet ve Laurent Gerra, şarkıcı Mireille Mathieu, Dany Brillant ve Eddy Mitchell gibi ünlü isimler de Aznavour'u yalnız bırakmadı.

ANILARI TÜRKÇE'YE ÇEVRİLDİ

22 Mayıs 1924'te Paris'te Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Charles Aznavour (Şahnur Vağinag Aznavuryan), 9 yaşındayken sahneye çıkmaya başladı.

80 yıllık kariyerinde 6 dilde şarkı söyledi, 180 milyondan fazla plak sattı, yorumculuğu kadar oyunculuğuyla da büyüledi, siyasi aktivizmiyle pek çok hayata doğrudan temas etti. Anı kitabı, Türkiye'de de 2005’te Emre Aral Altuntaş’ın çevirisiyle Aras Yayıncılık tarafından 'Geçmiş Zaman Olur Ki' adıyla yayımlandı.

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri sayılan Aznavour için kültür-sanat yaşamına çok emeğinin geçtiği, çok insani yardımda bulunduğu Ermenistan'da da duygusal veda törenleri düzenlendi.