Cezayir'in rehineleri kurtarma operasyonu kanlı sonuçlandı. Cezayir savaş uçaklarının, radikal İslamcı örgüte düzenlediği hava operasyonunda 34 rehine ve 15 İslamcı militan öldürüldü.

Cezayir ordusunun ülkenin doğusundaki İlizi kenti Ayn Emnas bölgesinde bulunan doğalgaz tesisine yaptığı helikopter destekli kurtarma operasyonunda 34 rehinenin hayatını kaybettiği, 15 militanın da öldürüldüğü ileri sürüldü.

Cezayir medyası ve yetkilileri Ayn Emnas doğal gaz işletmesinde İslamcı militanlarca rehin alınan bir grup yabancının ise kaçmayı başardığını belirtti.

Rehinelerin kaçışıyla ve kaç kişi olduklarıyla ilgili ayrıntılar henüz belirsiz. Ancak gelen haberlerde 30-40 Cezayirli ile 15-20 yabancının kaçmayı başardığı iddia edildi.

Fransa'nın Mali'ye askeri operasyonunu protesto etmek için El Kaide bağlantılı bir radikal İslamcı grup tarafından Cezayir'deki BP doğalgaz tesisine gerçekleştirilen saldırıda 41 yabancı ile 150 Cezayirli rehin alınmıştı.

İngiliz petrol devi BP'nin lojmanında tutulan rehineler arasında Fransız, ABD, İngiltere, İrlanda, Japonya, Güney Kore, Norveç ve Romanya uyruklular bulunuyor.

Cezayir'de Ayn Emnas bölgesindeki BP doğalgaz tesisine yapılan saldırının radikal İslamcı "Belmuhtar" adlı militan yapıyor.

AFGANİSTAN'DA GÖZÜNÜ KAYBETTİ

1991'de Afganistan'da Taliban'a katılan ve Cezayir'de gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Belmuhtar, sigara kaçakçılığından kazandığı para nedeniyle "Mıster Marlboro" olarak tanınıyor.

40 yaşındaki Belmuhtar, Afganistan'da El Kaide saflarında savaşırken bir gözünü kaybetti.

1993'TE CEZAYİR'E DÖNDÜ

Cezayir'de ordu ile İslamcılar arasında kanlı bir savaşın yaşandığı 1993 yılında ülkesine geri dönen Belmuhtar, direnişçiler arasında bir efsaneye dönüştü.

Belmuhtar, 1998 yılında ise, daha da radikalleşerek El Kaide'ye yakın İslamcı grupların liderliğini yapmaya başladı.