Çernobil nükleer felaketinin 35'inci yıldönümünde, Ukrayna'da anma töreni yapıldı. Çernobil Nükleer Santrali'nde düzenlenen törene katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 26 Nisan 1986'da meydana gelen facianın bir kez daha yaşanmaması için 'birlik olunması gerektiğini' ifade etti. 

Zelenskiy, gelecekte benzeri faciaların önlenmesi için Çernobil'in tarihinin eğitim ve bilim müfredatına eklenmesi gerektiğini belirtti. Rusya ile gerilime işaret eden Ukrayna Devlet Başkanı, "Donbas'ta da aynı trajedi yaşanmamalı. Donbas'ın 'yasak bölgeye' dönüşmesini istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Başkent Kiev'de toplanan onlarca kişi Çernobil anıtının önüne çiçek bıraktı. Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamanın ardından 50 bini aşkın sakinin ayrılmasıyla hayalet kente dönen Pripyat'ta ise nükleer facia sonucunda ölenler için mum yakıldı.

O dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna'da, Çernobil Nükleer Santrali'nde rutin 20 saniyelik güvenlik testi için sistem kapatılmış ancak güvenlik testinin kontrolden çıkması üzerine dördüncü reaktörde patlama meydana gelmişti.

2 bin tonluk çatı havaya uçmuş ve sekiz tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karışırken, reaktörü söndüren itfaiyecilerden 31’i yüksek radyasyona maruz kalarak olay yerinde ölmüştü. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin meydana geldiği 30 kilometrelik bölgede yaşayan, çalışan, güvenlik hizmetleri yapan, tasfiye ve temizleme işlemlerine katılan 600 bin kişi yüksek oranda radyasyona maruz kaldı. BM ajanslarından oluşan Çernobil Forum'a göre, radyasyon sebebiyle 4 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Belarus, Ukrayna ve Rusya'da halen yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşıyor. 

Uluslararası Atom Enerji Ajansı'na (UAEA) göre, patlama nedeniyle Hiroşima'ya atılan atom bombasının 400 katı radyoaktif madde atmosfere karıştı. 

Patlamadan, 155 bin kilometrekare bölge etkilenirken, 52 bin kilometrekare tarım bölgesi 30 seneliğine kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 404 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.