Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Cenevre-2 uluslararası konferansın 22 Ocak 2014 tarihinde İsviçre’de yapılacağını teyit etti. Açıklama, BM’nin Twitter’deki hesabından yapıldı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, geçtiğimiz Cuma günü, konferansın daha önce planlandığı gibi Cenevre’de değil, Montrö kentinde düzenleneceğini açıklamıştı.

Suriye konulu konferans, ABD ve Rusya’nın girişimi üzerine yapılıyor.

ŞİDDETE SON ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD’nin girişimleri ile toplanacak olan ve Suriye meselesinin çözümünün ele alınacağı Cenevre – 2 Barış Konferansı’na katılacak olan ülkelere gönderilecek olan resmi davet mektuplarının kısa bir zaman içerisinde hazır olacağını ifade etti. Genel Sekreter, açıklamasının devamında, Suriye’de çatışmakta olan tarafları konferansın toplanacağı tarihe kadar ülkedeki şiddete son vermeye ve insani yardım koridorunu da açmaya çağırdı.

İRAN KATILACAK MI?

Uluslararası Cenevre – 2 Barış Konferansı 22 Ocak 2014 tarihinde toplanacak. Konferansın önündeki tek engel ise İran’ın organizasyona katılıp katılmayacağı konusu. Arap basınına göre davet edilenler listesinde İran da yer alıyor.

Rusya Federasyonu, İran’ın söz konusu konferansa davet edilmesi konusundaki ısrarlı tutumunu halen koruyor. Rusya’nın İran konusundaki mevcut pozisyonu BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi tarafından da destekleniyor. Bu arada ABD de geçtiğimiz yılın yaz aylarında yayımlanan Cenevre Tebliği uyarınca İran’ın konferansa katılmasını şart koşmakta. İlgili dokuman, Suriye’de bir geçiş hükümetinin kurulmasını öngörmekte.

SURİYE: İRAN’IN KATILIMI GEREKLİ

İran’ın Cenevre’deki müzakere masasına oturmasının, Suriye için “çok daha önemli ve gerekli” olduğu bildirildi.

Suriye haber ajansı Al-Vatan, Şam’dan bir resmi kaynağa dayandırdığı haberinde, İran heyetinin Cenevre-2 barış konferansına katılımının, “örneğin, açık bir şekilde terörist unsurları destekleyen, silah ve para temin eden İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin temsilcilerinden çok daha yararlı” olacağını belirtti.

Kaynak, “İran, krizin başından itibaren teröre karşı, Suriye’de ve tüm Ortadoğu’da barışın, istikrarın ve güvenliğin bir an önce sağlanmasından yana tutum sergiledi” diye vurguladı.

CENEVRE-2 KONFERANSI'NA DOĞRU

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK), Cenevre-2 Konferansı'na gidecek heyetin belirlenmesine yönelik istişare toplantısı yaptı.

SMDK kaynaklarından alınan bilgiye göre, İstanbul'da biraraya gelen SMDK siyasi komitesi, Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı'na Suriye içinden ve dışardan katılacak isimlerin belirlenmesine ilişkin istişarelerde bulundu.

Toplantıya Suriye Ulusal Hareketi Lideri İmaduddin Raşid, eski Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun ve eski SMDK başkan yardımcılarından Süheyr el-Atassi ile Suriyeli eski milletvekili Riyad Seyf'in de hazır bulunduğu belirtildi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Suriyeli muhaliflerden Cenevre-2 Konferansı'na katılacak heyetlerde yer alacakların isimlerini ay sonuna kadar bildirmelerini istemişti. SMDK ise İbrahimi'den, isimlerin açıklanması konusunda erteleme talep etmişti.

Suriye krizine çözüm bulması amacıyla gerçekleşecek Cenevre-2 Konferansı'nın 22 Ocak 2014'te yapılması planlanıyor.

CENEVRE-2 KONFERANSI

Suriye konulu konferans çeşitli ülkelerin ve uluslararası örgütlerin katılımıyla 22 Ocak'ta Montrö'de başlayacak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi ve Suriyeli taraflar 24 Ocak'ta Cenevre'de müzakerelere devam edecek.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Sözcüsü Khawla Mattar, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, konaklama yerlerinin yetersizliği nedeniyle Cenevre-2 Konferansı'nın çeşitli ülkelerin ve bazı uluslararası örgütlerin bir araya geleceği ilk bölümünün 22 Ocak 2014 tarihinde Montrö'de yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Konferansa verilecek bir gün aradan sonra ikinci bölümde Özel Temsilci İbrahimi'nin Suriyeli taraflarla 24 Ocak 2014'te Cenevre'de müzakerelere devam edeceğini ifade eden Mattar, müzakerelerin zaman bakımından tamamlanmasının ucunun açık olacağını kaydetti.

Mattar, Suriyeli katılımcı tarafların heyetlerinde yer alacak isimlerin bu yıl sonuna kadar kendilerine iletilmesini beklediklerini de söyledi.

Konferansın hazırlık çalışmaları kapsamında, Özel Temsilci İbrahimi'nin Amerikalı ve Rus yetkililerle 20 Aralık'ta Cenevre'de bir araya geleceğini de bildiren Mattar, aynı gün toplantının devamına BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri ve daha sonra aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'nin komşularının da iştirak edeceğini bildirdi.

Mattar, bu toplantının ardından Cenevre-2'ye katılacak tarafların netleşmesini beklediklerini kaydetti.