Suriye’deki krize çözüm aranması için yapılacak Uluslararası Cenevre-2 Barış Konferansı ileri ki bir tarihe ertelendi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ve BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları kapsamında Amerikalı ve Rus yetkililerle bir araya gelmişti.

Konferansın Aralık ayında yapılması planlanırken, kesin bir tarih açıklanmadı.

Masadaki ana sorunun Şam yönetimi ve Rusya ile muhalifler arasında temsil krizi ile Cenevre’ye şartsız gelme konusunda görüş ayrılıkları oluştururken, Moskova yönetimi toplantıya İran’ın da çağrılması gerektiğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada, “Duruma etkisi yüksek bütün taraflar çağrılmalı. Bu Suriye’nin komşularını da kapsar. Aynı zamanda hemen yanı başındaki Basra Körfezi ülkelerini de. Bu sadece Arap ülkelerini değil İran’ı da içine alır.” dedi.

Suriye muhalefeti Beşar Esad’sız bir geçiş süreci garantisi kendilerine verilmeden toplantıda yer almayacaklarını belirtiyor. Şam yönetimi ise Esad’ın her ne koşul olursa olsun görevinde kalacağını belirtirken, bu tarz siyasi geçiş süreci kararlarının önümüzdeki toplantılarda alınabileceğini belirtiyor. (euronews)