Almanya’da 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerde oy kaybı yaşayan Yeşiller Partisinde Cem Özdemir yeniden eşbaşkanlığa seçildi.

Başkent Berlin’deki Velodrom salonunda yapılan genel kurulda Cem Özdemir, delegelerin yüzde 71,4’ünün oyunu  alarak eşbaşkanlık görevine seçildi.

2008 yılından beri eşbaşkanlık görevini yürüten Özdemir, oylamadan önce yaptığı konuşmada parti içi çatışmalara son verilmesini istedi ve birlik çağrısı yaptı.

Genel seçimlerden sonra görevinden ayrılma kararı alan diğer Eşbaşkan Claudia Roth’un yerine ise Saarland eyaletinin eski Çevre Bakanı Simone Peter getirildi.

Simone Peter yüzde 75,9 oranında oy alarak ilk kez eşbaşkan oldu.

ROTH, EŞBAŞKANLIĞA VEDA ETTİ

Bu yıl 22 Eylül’de yapılan seçimlerde 2009 yılındaki seçimlere göre yüzde 2,3 oranındaki oy kaybından sonra yenileme sürecine giren Yeşiller Partisinin üst yönetim kadrosu görevlerinden istifa etmişti. Partinin Eşbaşkanı Roth yeniden aday olmayacağını açıklarken, Özdemir ise devam kararı vermişti.

Genel Kuruda 11,5 yıl yaptığı eşbaşkanlık görevinden ayrılan Roth, duygusal bir konuşma yaparak, partinin alternatif olma pozisyonundan vazgeçmemesi çağrısında bulundu.

Roth, Alman Meclis Başkan Yardımcılığı görevine aday olacak.

Kurultayda ayrıca seçim sonuçları değerlendirildi ve yapılan konuşmalarda, halkın güvenini yeniden kazanılması yönünde politika yapılması istendi.

Genel seçimlerden yüzde 8,4 oranında oy alan Yeşiller Partisi, Federal Meclis’te 63 sandalye ile temsil ediliyor.