Almanya'da tedavi gördüğü hastanede salı günü hayatını kaybeden eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani, Süleymaniye'de son yolculuğuna uğurlandı.

Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na getirilen Talabani'nin naaşı, resmi karşılama töreninin ardından 21 pare top atışı yapıldıktan sonra cenaze aracına konuldu.

Talabani’nin naaşı kalabalıktan dolayı 3 saatte Süleymaniye’deki Ulu Cami’ye getirilebildi.

Süleymaniye'nin yanı sıra Erbil, Duhok ve Kerkük'ten gelen siyah giyimli binlerce kişi, ellerinde Talabani posterleri taşıyarak, cenazenin toprağa verileceği güzergaha yürüdü.

Kentin birçok yerine "Uğurlar Olsun Mam (Amca) Celal" yazılı posterler, siyah flamalarla IKBY bayraklarının asıldığı görüldü. Muhtemel bir terör saldırısına karşı birçok cadde trafiğe kapatılırken, emniyet güçlerince yoğun güvenlik önlemleri alındı. Araç ve insan trafiğinden dolayı cenaze konvoyu havalimanından camiye ve oradan da Debaşan bölgesindeki tepeye yaklaşık 5 saatte ulaşabildi. Talabani'nin naaşı toprağa verilmeden önce makam odası gibi kullandığı Debaşan'daki evine son kez getirildi.

Talabani'nin naaşı, Debaşan'daki bir tepede kendisi için özel hazırlanan yere defnedildi.

Taziye kabullerinin ise 3 gün süreceği belirtildi.

BARZANİ, İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF İLE YAN YANA OTURDU

Öte yandan Cenaze Törenine IKBY Başkanı Mesud Barzani, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de katıldı.

Cenazede Barzani'nin yanında Irak Cumhurbaşkanı Masum ve İran Dışişleri Bakanı Zarif’in yan yana oturması dikkat çekti.

Havalimanındaki karşılamada IKBY Başkanı Mesud Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekigrtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, Goran (Değişim) Hareketi lideri Ömer Seyid Ali, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Şii Koalisyonu lideri Nuri Maliki, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar Hekim, Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amıri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, Irak'taki büyükelçiler ve ülke temsilcileri hazır bulundu.

CENAZEDE BAYRAK KRİZİ

Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani'nin Süleymaniye'de gerçekleştirilen cenaze töreninde bayrak krizi yaşandı.

Çok sayıda IKBY'li ve Iraklı siyasetçinin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden temsilcilerin de katılım gösterdiği cenaze töreninde, Talabani'nin tabutunun üzerine IKBY bayrağı serildi. Törende binlerce kişi tarafından taşınan tabutun üzerine serilen bayrak, Irak Parlamentosu'nun Arap milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı. Irak medyasında yer alan haberlere göre, Arap milletvekilleri cenaze törenini terk etti.

CELAL TALABANİ KİMDİR?

Irak siyasi tarihinin ve bölgede yaşayan Kürtlerin en önemli siyasi figürlerinden olan Celal Talabani, 1933 yılında Irak Kürdistan Bölgesinde Kelkan şehrinde doğdu. Lise eğitimini Erbil ve Kerkük’te tamamlayan Talabani’nin Kürt siyasi hareketine katılışı 1950’li yılların başlarında gerçekleşti.

Talabani bu dönemde, Kürdistan Demokrasi Partisi’ne (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliği’nin kurucusu üyesi ve başkanı oldu.

1950’li yılların sonlarına doğru, Kürt hareketinin önemli isimlerinden Mustafa Barzani tarafından hukuk öğrenimi görmesi için Suriye’ye gönderildi.

1961 yılında Irak’ta Abdülkerim Kasım hükümetine karşı gerçekleşen Kürt hareketine katılan Talabani, Şubat 1963'te Kasım’ın darbeyle devrilmesinin ardından ülkenin yeni lideri olan Abdüsselam Arif’le müzakereleri yönetecek Kürt delegasyonunun başına getirildi.