Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani hayatını kaybetti.

Rudaw’ın Almanya muhabiri, Celal Talabani’nin bugün hayatını kaybettiğini bildirdi.

Talabani en son temmuzda İran'ın başkenti Tahran'a ziyarette bulunmuştu.

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. Talabani 579 günlük tedavinin ardından 20 Temmuz 2014'te Süleymaniye'ye dönmüştü. 

Talabani, en son temmuzda İran'ın başkenti Tahran'a ziyarette bulunmuştu. 

CELAL TALABANİ KİMDİR?

Irak siyasi tarihinin ve bölgede yaşayan Kürtlerin en önemli siyasi figürlerinden olan Celal Talabani, 1933 yılında Irak Kürdistan Bölgesinde Kelkan şehrinde doğdu. Lise eğitimini Erbil ve Kerkük’te tamamlayan Talabani’nin Kürt siyasi hareketine katılışı 1950’li yılların başlarında gerçekleşti.

Talabani bu dönemde, Kürdistan Demokrasi Partisi’ne (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliği’nin kurucusu üyesi ve başkanı oldu.

1950’li yılların sonlarına doğru, Kürt hareketinin önemli isimlerinden Mustafa Barzani tarafından hukuk öğrenimi görmesi için Suriye’ye gönderildi.

1961 yılında Irak’ta Abdülkerim Kasım hükümetine karşı gerçekleşen Kürt hareketine katılan Talabani, Şubat 1963'te Kasım’ın darbeyle devrilmesinin ardından ülkenin yeni lideri olan Abdüsselam Arif’le müzakereleri yönetecek Kürt delegasyonunun başına getirildi.