Biralarıyla dünyaca ünlü Çek Cumhuriyeti’nde yeni bir tartışma başladı. Geleneksel bira mı, yoksa aromalı bira mı?

 

Aromalı bira her ne kadar Çek Cumhuriyeti için yeni bir kavram olmasa da, bu biralara karşı giderek artan rağbet, klasik bira severleri ikiye böldü. Bazıları, bu durumun geleneksel bira üretimine darbe vuracağı görüşünde. Bazıları farklı tatları denemekten memnun: “Ben aslında klasik birayı tercih ederim. Fakat kız arkadaşım muzlu ve kahveli olanı çok sevdi. “

 

160 litre ile yıllık bira tüketiminin en yüksek olduğu ülke olan Çek Cumhuriyeti’nde, onlarca çeşit aromalı bira bulmanız mümkün. Özellikle kiraz, muz, şeftali ve kahveli bira oldukça beğenilenlerden.

 

Bira üreticileri de aromalı biraların yüksek bir pazar payına sahip olduğunu belirtiyor: “Biz geçen sene limon aromalı hafif bira üretimine başladık. Üretim bu sene iki katına çıktı. Pazar payı da oldukça arttı. Şu an bu biraların yüzde 3’lük bir pazar payı var. Bence bir yıl içinde bu rakam yüzde 5’e yükselecek.”

 

Aromalı ya da klasik, Çek Cumhuriyeti’nde ne hangi bira daha lezzetli tartışmaları, ne de bira üretimi kolay kolay duracağa benzemiyor. (Euronews)