Irak’ta Şii mahalleleri ve ibadethanelerinde sivillere yönelik bombalı katliam saldırıları sürüyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şiilerin yoğun olduğu bölgede bir camiye yapılan bombalı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Bağdat’ın doğusunda yer alan Qahira bölgesinde meydana gelen saldırıda 20 kişi de yaralandı. Olayın, dün gerçekleşen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra gerçekleşmesi dikkat çekerken son 1 yıl içinde ülkede saldırılarda tekrardan artış yaşandı. Geçtiğimiz ay Irak’ta 2008 yılından beri en kanlı saldırılar gerçekleştirilmiş 1045 kişi hayatını kaybetmişti.

IRAK'TA ŞİDDET OLAYLARI DURMUYOR

Bağdat’ın kuzeyinde hafta sonu düzenlenen bombalı saldırıda da en az yedi kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıklanmıştı.

Polis, bombanın başkentin yaklaşık 20 kilometre kuzeyindeki Taci kasabasında bir restoranda patladığını bildirdi.

Bir gün önce de ülkenin güneyinde  bomba yüklü araçlar ve kuzeyde silahla düzenlenen saldırılarda  en az 30 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Bombalar Bağdat’ın güneyinde Şiilerin yaşadığı bölgeleri hedef aldı.

Polis Şiilerin kutsal kenti  Necef’de bir açık hava pazarında bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu en az yedi kişinin öldüğünü bildirdi.

Basra’da aynı anda patlayan bombalar altı kişinin ölümüne yol açarken Nasiriye, Mahmudiye, Hillah ve Kut kentlerinde girişilen bombalı saldırılarda da en az beş kişi hayatını kaybetti.

Iraklı  yetkililer ayrıca Musul’da bir güvenlik kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıda dört polisin öldürüldüğünü açıkladı.

Yetkililer son zamanlarda artan şiddet olaylarından Sünni İslamcı militanları el-Kaide’nin Irak kolunu sorumlu tutuyor ve bunun geniş çapta  mezhep çatışmalarını yeniden başlatmasından kaygı duyuyor.