Parlamentodan IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılma onayı alan İngiltere Başbakanı Cameron, IŞİD'i sadece Irak'ta düzenlenen hava saldırılarıyla yenmeyi beklemediklerini, bunun kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu söyledi.

BBC'nin siyaset editörü Andrew Marr'ın sorularını yanıtlayan Cameron, "IŞİD'i sadece havadan yenilgiye uğratmaya çalışmıyoruz. Irak'ta askerlerin bulunması gerektiğini ancak bunların Irak askerleri, Kürt askerleri olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Cameron, IŞİD'i zayıflatmak ve ortadan kaldırmak için ABD öncülüğündeki geniş koalisyonun parçası olduklarını anımsatırken,  "Ancak bu örgütün bulunduğu ve büyüdüğü ülkeler kendilerine düşeni yapmadıkça bu örgüt ortadan kaldırılamaz" diye konuştu.

Suriye'deki hava operasyonuna İngiltere'nin katılma planını da değerlendiren Cameron şunları söyledi:

"Sadece Suriye'de ya da Irak'ta değil, dünyanın herhangi bir yerinde insani felaket yaşanacağını düşünürsem, parlamentoya gitmeden bunun önlenmesi için karar alınabilir. Ya da rehin alma gibi İngiltere'yi ilgilendiren ve acil alınması gereken bir karar olursa önce bu karar alınıp, sonra parlamentoya durum açıklanabilir."

Cameron, bombalarla çözüm gelmeyeceğini de vurgularken, sürecin 'demokratik ve kapsayıcı hükümeti olan bir Irak'ı oluşturmak için kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu' ifade etti.

ESKİ İNGİLİZ GENERAL: IŞİD’E KARŞI KARADAN SAVAŞMAK ŞART   

İngiltere'de sadece hava operasyonlarının IŞİD'i bitirmeye yetmeyeceği yönündeki görüşlere İngiliz ordusunun eski komutanlarından David Richards destek verdi.

General Lord Richards, Sunday Times ile söyleşisinde IŞİD'e karşı geleneksel kara çarpışmalarının 'şart olduğunu',  IŞİD'in sadece hava saldırılarıyla yenilgiyle uğratılamayacağını savundu.

İNGİLTERE UÇAKLARI KEŞİF YAPTI         

İngiliz Parlamentosu önceki gün, Irak'ta IŞİD'e yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi 43'e karşı 524 oyla kabul ettikken hemen sonra  Birleşik Krallık'ın Güney Kıbrıs'taki üssünden havalanan iki jetin Irak üzerinde dün keşif uçuşu yaptıkları açıklandı. Uçakların herhangi bir noktayı vurmadığı de belirtildi. (AlJazeera Türk)