Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Almanya’nın Ermenistan Büyükelçisi Matthias Kiesler, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  

Ülkeler arası ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesinde sadece diplomasinin yeterli olmayacağını belirten Büyükelçi Matthias Kiesler, sivil toplumun da sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükelçi Kiesler, ülkelerdeki demokratik gelişime destek olabilmeyi ve bu bağlamda yüzleşme süreçlerine katkı sunabilmeyi hedefleyen DVV International adlı kuruluşun Ermenistan ve Türkiyeliler arasında diyalog kurulmasını amaçlayan projesinin Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendiğini açıkladı.

2009 yılında Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik olarak protokollerin imzalandığını hatırlatan Alman Büyükelçi, “Hepinizin bildiği sebeplerden ötürü süreç durdu. Fakat bize göre, sivil toplumun temasının devam ettirilmesi önemini koruyor” dedi.  

“UZLAŞMA, TANINMA VE FARKLI ÜLKE KARARLARINA BAĞLI OLMAMALI”

Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre Büyükelçi Kiesler, isim belirtmemekle birlikte, Ermeni Soykırımı’nın resmen tanınması ve 1915’te yaşananların kınanmasına yönelik olarak farklı ülkelerde alınan kararlara değindi.

Büyükelçi Kiesler, 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkelere itiraz eden Ankara’nın her seferinde gündeme getirdiği, “Türkiye-Ermenistan ilişkileri olumsuz etkileniyor” argümanına da atıfta bulundu.  

Alman Büyükelçi, Türkiye-Ermenistan uzlaşmasının tanınma ve farklı ülkelerde alınan kararlara bağlı olmaması gerektiğini vurguladı.   

Büyükelçi Kiesler, Almanya’nın uzun yıllar sorun yaşadığı Fransa ve İsrail ile ilişkilerinde bugün gelinen noktaya işaret ettiği konuşmasında, Almanya’nın barış ve uzlaşma konusundaki deneyimine dikkat çekti.   

Ermenistan ve Türkiyeli sivil toplum kuruluşları arasında diyalog kurulmasını amaçlayan proje hakkında: “Yüzleşme için 1915’in izini sürecekler