Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de on binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte eşcinsellere hoşgörü ve daha fazla eşitlik talep edildi.

19. Budapeşte Eşcinseller Festivali kapsamında düzenlenen yürüyüşe tepki gösteren aşırı sağcı gruplar ailevi ve dini değerlerin korunması gerektiğini ifade etti.

Herhangi bir olay yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri alan polis, aşırı sağcı grupları dağıtmak için biber gazı kullandı. Olayda 2 kişi gözaltına alındı.

“Budapeşte’de artık bazı şeylerin değiştiğini hissediyorum. Yıllar önce bazı karşı gruplar müdahale ederdi. Bu seferki gösteride 700 şirket bize destek oldu.”

Milliyetçi grupların 2007 yılındaki eşcinseller yürüyüşüne müdahale etmesiyle iki taraf arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu yılki festivale katılanların sayısında da rekor artış yaşandı.

Bu arada Macaristan’da iktidarda bulunan muhafazakar parti, eşcinsel festivalini organize eden sivil kuruluşların yurt dışından aldığı kaynağı soruşturmak için talimat verdi.

euronews Budapeşte muhabiri izlenimlerini aktardı:

“19. Eşcinseller Festivali karşıt grupların küçük çaplı gösterileri dışında genel olarak olaysız geçti. Bu da Budapeşte’nin hoşgörülü bir Avrupa şehri olduğunu gösterdi.”

(euronews)