Britanya’da her geçen gün büyüyen restaurant ve takeaway sektörü, Korono virüsünden olumsuz etkilenen iş kollarının başında geliyor.

Britanya genelinde 89.000 restaurant ve on binlerce takeaway’den oluşan sektörün en hızlı gelişen mutfak kolu olan kebap sektörü son yıllarda British Kebab Awards’un (Britanya kebab ödülleri) yoğun çabasıyla büyük bir gelişme yaşadı.

20 bini aşkın kebap restaurantı ve takeaway ile gelişmesini sürdüren kebap endüstrisi Korono virüs salgını döneminde zor günler geçiriyor.

Korono virüsü salgınıyla birlikte işyerleri ve çalışanlar için önemli paketler açıklayan Muhafazakar Partili hükümetin başta yarattığı olumlu havanın gittikçe olumsuza dönmesi dikkat çekiyor.

Kebab Alliance (Kebab Birliği) ve Britanya Kebab ödülleri kurucusu İbrahim Doğuş’un da girişimleriyle, sektörün önemli kurumları biraraya gelmiş, hükümet nezdinde salgının ilk günlerinden bu yana sürekli lobi yaparak sektörün ihtiyaçlarını gündeme getirmişlerdi.

Haftalık düzenli video konferanslarıyla maliye bakanı Rishi Sunak, ticaret bakanları Alok Sharma ve Paul Scully ile görüşen Britanya Kebab Ödülleri ve Kebab Alliance kurucusu İbrahim Doğuş yaptığı açıklamada hükümet ile olan görüşmelerinde şimdiye kadar aralarında Job Retention Scheme’in Ekim ayına kadar uzatılması, Business Rate bağlantılı grant’ların işyerlerine hızlıca verilmesi, Bounce Back Loans olarak bilinen ve yüzde yüz hükümet garantili 50 bin sterline kadar olan borçlanmanın kolayca sağlanması, takeaway hizmeti veren yada verebilecek işyerlerine yönelik teşvik edici, kolaylaştırıcı yaklaşımlar geliştirilmesi gibi alanlarda başarılı olduklarını dile getirerek, önümüzdeki haftalarda başka alanlarda da hükümete baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

İbrahim Doğuş açıklamasında oldukça zor olmasına rağmen, hükümetin Restaurant ve takeawayler arasında ihtiyaç duyanlara Mart 2020 ile Mart 2021 arası kira yardımında bulunması, Business rate bağlantılı grantların kapsama alanının genişletilmesi ve daha fazla işyerine business rates grant yardımında bulunulmasını, Job Retention Scheme’in değiştirilmeden ekim ayına kadar sürdürülmesi ve mümkünse yeni yıla kadar uzatılması, CBIL’s olarak bilinen yüzde seksen devlet garantili borçlanmasın yüzde yüz devlet garantili olması ve bankalara baskı kurularak başvurular için istenen şartların kolaylaştırılması için lobi faaliyetine devam edeceklerini belirtti.

Restaurant ve Takeaway sahiplerine de çağrı yapan İbrahim Doğuş, farklı konularda sorun yaşayan yada bu zorlu süreci daha iyi nasıl atlatırız diye fikirleri olanların kendisi ile ibrahimdoğuş@gmail.com üzerinden iletişime geçmeleri çağrısında bulundu.

Birlik ve dayanışma halinde restaurant ve takeaway sektörünün bu sürecin üstesinden geleceğine inandığını dile getiren İbrahim Doğuş, tüm sorunların çözümü ortak hareket etmek ile mümkündür dedi.