Brezilya'da ülkenin en büyük sendikalarının grev çağrısıyla on binlerce işçi dün iş bıraktı.
Başlıca liman ve otoyollar trafiğe kapatıldı; birçok okul ve banka kapalı kaldı; Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da kitlesel gösteriler oldu.

Sendikalar, çalışma koşullarının ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesini istiyor.
Sendikaların çağrısıyla sokağa dökülenlerin sayısı geçen ay yaşanan protestolara katılan bir milyonu aşkın gösterici sayısına nazaran daha azdı.

Haziran ayında Brezilya sokaklarını kaplayan protestolar, toplu taşıma ücretlerine yapılan zam nedeniyle başlamış, ancak kısa sürede başka sorunlar da dile getirilmeye başlandı.

Diğer protesto nedenlerinin arasında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmanın maliyeti, yolsuzluk ve daha iyi sağlık, eğitim ve ulaşım hizmetleri talepleri vardı.

'ULUSAL MÜCADELE GÜNÜ'

Sendikaların çağrısıyla ilan edilen "Ulusal Mücadele Günü" dün en az 10 eyalette etkili oldu.
Brezilya'nın en yoğun limanları olan Santos, Itaguai ve Suape'de tüm faaliyetler grev nedeniyle durdu.

Birçok kentte otobüs ve metro çalışanlarının grevi nedeniyle başta Porto alegre, Salvador ve Belo Horizonte'de olmak üzere toplu taşıma felce uğradı. Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo'da 4 bin kişilik kitle, ünlü Avenida Paulista caddesini kapattı.

Sendikalar toprak ve emeklilik reformları, haftalık çalışma süresinin kısaltılması ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesini talep ediyor.

Rio de Janeiro'da ise 2500 kişi kent merkezinde toplandı. Genelde barışçıl olan göstericilerin bir kısmını dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Haziran ayında daha iyi kamu hizmetleri talebiyle başlayan gösterilerin ardından, Cumhurbaşkanı dilma Rousseff bu alanlarda yeni yatırım ve reformları öngören bir paket hazırladı.

Rousseff ayrıca siyasal reform konulu bir referandum önerisinde de bulundu; ancak Kongre üyeleri gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde bu konunun gündeme gelmesinin pratik olarak imkansız olduğuna dikkat çekiyor. (BBC Türkçe)