Brezilya’da kamusal eğitimin desteklenmesi, maaşların arttırılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi için grevde olan öğretmenlerin taleplerine destek için dün yapılan gösteriler yine şiddetli çatışmalara sahne oldu. Ülkede Öğretmenler Günü olarak kabul edilen 15 Ekim’de Rio de Janerio ve Sao Paulo’da yapılan yürüyüşlere yine polis orantısız güç kullandı.

Ana akım medyanın maskeli bir grubun bir polis aracını yakmasıyla başladığını iddia ettiği çatışmada, aksine ilk saldırı, yürüyüşte yüzlerini kapatan gruba karşı polisi gözaltı yapmaya çalışmasıyla gerçekleşti. Brezilya’da 19 Temmuz’da çıkan yasayla, kamusal gösterilerde maskeyle ya da herhangi bir şeyle yüzünü kapatmak suç kabul edilmişti.

Polisin yüzü maskeli gruba saldırarak gözaltı yapmaya çalışmasına göstericiler taşlarla ve barikat kurarak karşılık verdi. Çatışmada dört polis yaralandı, yedi banka şubesi ateşe verildi, 40’tan fazla kişi gözaltına alındı.

7 Ekim’de yine bu iki kentte 50 bini aşkın insanın katıldığı eylemlere polis sert şekilde saldırmıştı. Polisin saldırısına karşı duran direnişçiler yolları barikatlarla kapatmışlar, Rio de Janerio’da bir belediye binası, banka şubeleri ve bankamatikler ateşe verildi. Barikat kurmak için Rio Branco Caddesi’nde bir otobüsü ateşe veren protestocular, banklar ve çöp kovalarıyla barikatları sağlamlaştır ve saatlerce polise direnmişlerdi.



Brezilya’da öğretmenler iki aydan bu yana grevdeler. İşçi Partisi hükümeti ise eğitim sistemini ve öğretmenlerin çalışma rejimini iyileştirmek adına henüz herhangi bir program ilan etmedi ancak 22 Ekim’de öğretmen sendikası ile hükümet arasında bir görüşme yapılacağı açıklandı. (sendika.org)