Brezilya’da dev grevlere ve halk ayaklanmasına rağmen ülkedeki petrol kaynaklarının özelleştirilmesi için yapılan ihale dün sonuçlandı.

Ülkenin başkenti Rio de Janeiro açıklarında bulunan zengin petrol rezervlerinin %40’ı devlet kontrolündeki Petrobras şirketinde kalırken %60’ı Total, Shell ve China National Petroleum Corp gibi küresel şirketlere gitti.

Diğer yandan günlerdir grevlerde olan işçilere halk da katıldı. Kaynakların özelleştirilmesine ve yabancı şirketlerce paylaşılmasına öfkelenen halk, ihalenin düzenlendiği otelin çevresinde güvenlik güçleriyle çatıştı.

Rio de Janerio yakınındaki Bara da Tijuca’da petrol işçilerinin de yer aldığı göstericilerle polis arasında çatışma çıktı, yaralananların olduğu söyleniyor. Göstericiler ihalenin yapılacağı otele giden Madencilik ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin geçeceği yolu keserek bir aracı ateşe verdi. Hükümet orduyu harekete geçirerek birçok yere asker yığdı.

40.000 işçinin katıldığı ve 42 petrol platformu ve 10’dan fazla işleme tesisinin faaliyetinin tamamen durdurarak ülkenin petrol üretimini ve ihracatını durma noktasına getiren grev ise sürüyor. (ANF)