Dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan FIFA Dünya Kupası'na iki haftadan az bir süre kala, başkent Brazil'de polis yerli grupların yaptığı gösterilere göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.

Altın kupanın sergilendiği Ulusal Stadyum'a ulaşmaya çalışan yüzlerce protestocu polise taş atarak direndi.

O sırada Kongre'den toprak haklarını talep etmek için gösteri yapmakta olan Brezilya'nın yerli halkından bir grup da protestoya destek verdi.

Brezilya'da Dünya Kupası için yapılan harcamalar, başka alanlara yatırım yapılmasını isteyen halkın kitlesel gösterilerine neden oluyor.

Yetkililer kentin ana caddelerinden birini trafiğe kapatan dünkü gösterilere yaklaşık bin 500 kişinin katıldığını söyledi.

Kalabalık, birçok kupa maçına ev sahipliği yapacak olan Ulusal Stadyum'a yürümek isterken önleri atlı polislerce kesildi.

Polis gaz ve ses bombası kullandı.

Bazı protestocular Brezilya Kongresi'nin çatısına çıktı.

Başkent Brazil'deki gösterilere yerli gruplar da katıldı.

Polis gösteriyi dağıtmak için çok sayıda gaz bombası kullandı.

Olaylar sırasında bir polisin bacağından okla vurulduğu açıklandı.

Geçen yıl ülke çapında kamu hizmetlerinin geliştirilmesi talebi ve dünya kupasına yapılan masraflar ile yolsuzluğun teşhiri amacıyla yapılan gösterilere bir milyona yakın kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

RİO'DA PROTESTOLAR

Önceki gün de ev sahibi Brezilya'nın hazırlık kampı Rio de Janeiro'da protestolar vardı.

Göstericiler, Brezilya Teknik Direktörü Luiz Felipe Scolari'nin aday kadroya çağırdığı 22 futbolcu ile buluştuğu otelin çevresinde toplandı.

Otelden yola çıkan ve takımı taşıyan otobüsü, hükümet karşıtı sloganlar atan grevdeki öğretmenler çevirdi.

12 Mayıs'tan bu yana grevde olan, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen öğretmenlerden bazıları, hükümete tepkilerini dile getirdikleri çıkartmalardan bazılarını takım otobüsüne yapıştırdı.

RONALDO HÜKÜMETİ SUÇLADI

Öte yandan, Brezilya'nın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından biri olarak gösterilen Ronaldo, turnuvaya yönelik altyapı projelerinin zamanında tamamlanamamasının hükümetin suçu olduğunu söyledi.

Aynı zamanda FIFA'nın Dünya Kupası İyi Niyet Elçisi ilan edilen Ronaldo, Brezilya'da yayınlanan Valor gazetesine yaptığı açıklamada, "İnsanların şunu anlaması gerekir: Görev hükümetlere düşüyor. Bunun futbolla ya da Dünya Kupası ile alakası yok" dedi.

FIFA Dünya Kupası, 12 Haziran'da Sao Paulo'da oynanacak açılış maçı ile başlayacak.

Açılış maçında ev sahibi Brezilya Hırvatistan'la karşı karşıya gelecek. (BBC Türkçe)