Brezilya'da polis, Dünya Kupası'nın yüksek maliyetine karşı Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da protesto gösterisi düzenleyen binlerce kişiye göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bazı göstericiler polis taşla karşılık verirken, bazıları da otomobil lastikleri yakıp yollara barikat kurdu.

Göstericiler, milyarlarca doların toplumsal ve konut projeleri yerine gelecek ay başlayacak 2014 Dünya Futbol Kupası için harcanmasına tepki gösteriyor.

Protesto gösterileri, Sao Paulo ve Rio de Janeiro'nun yanı sıra başkente de sıçradı.

Öğretmenler, kamu çalışanları dâhil birçok meslek grubu Brezilya genelinde greve gitti.

Rio'da havadan çekilen görüntülerde yüzlerce kişi trafiğin en yoğun olduğu saatlerde bir ana caddede yürürken görüldü.

Dünya Kupası'nın final maçı 13 Temmuz'da Rio'da oynanacak.

Rio ve Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo'daki protestocular dağılmadan önce polisle çatıştı.

Geçen yıla oranla, benzer tepkiler için sokaklara dökülenlerin sayısı daha azdı.

Gösteriye katılanlardan bazıları 12 Haziran'da başlayan Dünya Kupası'nın açılık günü yaklaştıkça gösterilerin de sayısının artacağını söyledi.

Geçen yıl Haziran ayında Dünya Kupası için harcanan yüklü miktarda paraları, yolsuzluğu ve yetersiz kamu hizmetlerini protesto için sokaklara dökülenlerin sayısı bir milyonu geçmişti.

Sao Paulo'dan bildiren BBC muhabiri Gary Duffy, Dünya Kupası boyunca karşılaşılabilecek güvenlik sorunlarına karşı tedbir için hükümetin, protestoları yakın takibe aldığını söylüyor.

BBC muhabiri, birçok grubun hem Dünya Kupası hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenleneceği bu yılı hükümetin üzerindeki baskıyı artırmak için bir fırsat olarak gördüğünü ekliyor.


HÜKÜMET: ‘DÜNYA KUPASI’YLA İLGİLİ DEĞİL

Gösteriler günün erken saatlerinde, Sao Paulo'da Dünya Kupası'nın açılış maçının oynanacağı Arena Corinthians stadyumu yakınlarındaki Itaquera bölgesinde başladı.

Protestocular Fifa standartlarına uygun stadyumlar yerine konut inşa edilmesini istiyor.

Çalışan İşsizler Hareketi başkanı Guilherme Boulos, "Bizim golümüz sembolik" diyor ve ekliyor:

"Stadyumu yıkmak veya stadyuma zarar vermek istemiyoruz. Bizim istediğimiz çalışanlara daha fazla konut hakkı tanınması ve Dünya Kupası'nın fakir halk üzerinde yarattığı etkilerin görülmesi."


Hükümet, Perşembe günkü gösterilerin Dünya Kupası'yla ilgili olmadığını öne sürdü.

Brezilya Spor Bakanı Aldo Rebelo, "Bizim gördüğümüz bunların işçilerin öne sürdüğü belirli iddialar olduğu. Dünya Kupası'yla ilgili hiçbir şey görmedim. Üç milyon Brezilyalı, 600 bin de yabancı turistin ziyaretinden önce panik olacak bir sebep yok" diye konuştu.

Protestolar, aralarında ülkenin kuzeydoğusundaki Pernambuco'daki polis memurları dâhil bir dizi meslek grubunun grevine denk geldi.

Üç gün süren grevde yağma ve hırsızlık olaylarına karşı ordu bölgeye takviye kuvvetler gönderdi.

Yerel medya kuruluşları son 24 saat içinde 234 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Bölge başkenti Recife'de dört maç oynanacak. (BBC Türkçe)