Bir günlük grevde büyük şehirlerdeki sokaklar boşalırken, Temer, hükümetin kongreden geçirmek istediği reformları savundu. Grev, Brezilya'nın son 20 yılındaki ilk genel grevi olma özelliği taşıyor.

Öğretmenler, toplu taşıma işçileri ve postane memurları sendikaları ile örgütlerinin çağrısıyla organize edilen grev, ülkenin büyük şehirlerinde hayatı adeta durma noktasına getirdi. Akşam saatlerinde başlayan mitingler, hükümetin gerçekleştirmek istediği reformları protesto eden Brezilyalıları bir araya getirirken, gecenin ilerleyen saatlerinde bazı protestocu gruplar ayaklanarak polisle çatıştı. Sao Paulo ve Rio de Janeiro kentlerindeki ana yolları trafiğe kapatan protestoculara, polisler göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti.

HAVAALANI VE TERMİNALLERE GİDEN YOLLAR KAPATILDI

Rio de Janeiro'da sabah saatlerinde Novo Rio Otobüs Terminali önünde toplanan göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle dağılan göstericiler, polis araçlarına da hasar verdi. Grevin başladığı erken saatlerde bazı gruplar özellikle havaalanları ve terminallere giden yollarda lastik yakarak blokaj uyguladı. Askeri polislerin müdahalesiyle yollar kısa sürede tekrar trafiğe açıldı.

TAŞIMACILIK, EĞİTİM, BANKA HİZMETLERİ DURDU

Ülkedeki bir çok eyalette toplu taşıma seferleri yapılamazken, devlet okullarında eğitime ara verildi. Banka çalışanları sendikaları da çok sayıda banka şubesinde hizmet verilmediğini duyurdu.

YOLSUZLUK KRİZİNDEN SONRA GÖREVE GELDİ 

Geçen yıl eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in yolsuzluk gerekçesiyle Senato tarafından görevinden alınmasının ardından başkanlık görevini devralan Michel Temer, ülkeyi içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtarmak için işçi hakları ve emeklilik sisteminde bir dizi reforma gitmişti. Ülkedeki ekonomik kriz, eyaletlerin memurların maaşlarını 3 aya varan gecikmelerle ödemesine yol açmıştı. 

REFORMLARIN İŞÇİ HAKLARINI KISITLAYACAĞI SAVUNULUYOR

Grevdeki işçiler, işçi haklarında ve emeklilik sisteminde yapılan değişikliklerin ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlamayacağını ve işçi haklarını büyük ölçüde kısıtlayacağını savunuyor. Ekonomik krizle işsizlik rakamının 13 milyonu geçmesi, işçi haklarının kısıtlanması ve emeklilik sistemindeki radikal değişiklikler sonucu memur ve işçi örgütleri genel grev kararı aldı.

TEMER, 'REFORMLAR SOKAKTA DEĞİL, KONGRE'DE ELE ALINIYOR' MESAJI VERDİ

Devlet Başkanı Michel Temer ise hükümetinin kongreden geçirmek istediği reformları savundu. Siyasi gösterilerin ülkede serbestçe düzenlendiğini ve en küçük grupların ifade özgürlüğünün dahi teminat altında olduğunu ifade eden Temer, "Ulusal mevzuatın modernizasyonu yönündeki çalışmalar, bu tartışma için uygun arena olan Kongrede, geniş ve açık tartışmalarla birlikte devam edecektir." dedi. Temer, genel grevde talihsiz şiddet olaylarının yaşandığını ifade ederek, "Ne yazık ki, küçük gruplar vatandaşın gelip gitme hakkını engellemek için yolları ve caddeleri kapattılar ki, bu da iş yerine ulaşamamaları ya da serbestçe dolaşamamalarıyla sonuçlandı" diye konuştu.

Hükümet ayrıca, greve beklenenden daha az katılım olduğunu duyurdu. 

Pazartesi günkü 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi çıkılan genel grevin yeni protestolarla devam etmesi bekleniyor.