Brezilya’da kamuya ait petrol şirketi Petrobras’dan sonra şimdi de Maliye Bakanlığı bünyesinde bir rüşvet skandalı açığa çıkarıldı.

Brezilya polisinden yapılan açıklamada, Maliye Bakanlığı bünyesinde on milyarlarca reali bulan yolsuzluk yapıldığı kaydedildi. İddialara göre, vergi anlaşmazlıklarına dair itirazları görüşen kurumdan rüşvet karşılığında karar çıkması sağlanıyordu.

Federal polis müfettişi Marlon Cajado tarafından verilen bilgilere göre, bakanlık bünyesindeki vergi kaçırma ve rüşvet ağının toplamda 19 milyar reali (5,5 milyar euro) buluyor. Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Davaları İdari Konseyi (CARF)’de görülen vergi anlaşmazlıklarında olumlu sonuçlar çıkması için rüşvet verildiği iddia ediliyor.

Buna göre CARF üyesi bürokratlara ödenecek vergilerin miktarının düşürülmesi için rüşvet veriliyordu. CARF bünyesinde görülen ve yeniden ele alınan dosyalardaki rüşvet nedeniyle en az 5 milyar real vergi kaybı olduğu da edinilen bilgiler arasında.

Brezilya Maliye Bakanlığı bünyesindeki rüşvet skandalı Petrobras petrol şirketinde açığa çıkarılan rüşvet döngüsünün hemen ardından geldi. Kamuya ait Petrobras’da milyarlarca reali bulan ve iktidar partisine kadar sıçrayan rüşvet ağından dolayı Devlet Başkanı Dilma Rousseff de zor durumda.

İşçi Partisi (PT) üyesi Devlet Başkanı Dilma Rousseff skandal nedeniyle ciddi bir itibar kaybı yaşıyor. (ANF)