Bosna Hersek hükümetinin Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı tam üyelik başvurusu, kabul edildi.

Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu’ndan, ülkenin AB kriterlerine ne derece uygun olduğunu incelemesini istedi.

Bir yıl sürmesi beklenen bu inceleme sonucunda komisyon rapor hazırlayacak. Hazırlanan raporun ardından ise, Bosna Hersek’in AB’yle üyelik müzakerelerine başlaması bekleniyor.

Ayrıca ülkenin ekonomik yapısı, ülkedeki demokratik hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, insan hakları konuları da mercek altına alınacak.

“BOSNA HERSEK İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

Kararın ardından, “Bugün Bosna Hersek’in Avrupa istikametinde ve geleceği için tarihi bir gün yaşıyoruz” diyen Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, bu ilerlemenin en çok Bosna Hersek gençliği için önemli olduğunu söyledi.

1990’larda 100 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan bir iç savaşla eski Yugoslavya’dan ayrılan Bosna Hersek, uzun süredir AB’ye üyelik başvurusunda bulunmak için gerekli koşulları hazırlamaya çalışıyordu.

Bosna Hersek’te Boşnaklar ile ülkede bulunan Sırplar ve Hırvatlar arasındaki gerginlikler ülkenin daha önce AB üyelik sürecini başlatmasına engel olmuştu.

2013’te yapılan nüfus sayımına göre Bosna Hersek’in yüzde 50,11’ini Boşnaklar, 30,78’ini Sırplar, 15,43’ünü Hırvatlar kalanını diğer etnik gruplar oluşturuyor.

Ülkede halkın yüzde 50,7’si Müslüman, 30,75’i Ortodoks, 15,19’u ise Katolik.