Ağır bir yoksulluğun yaşandığı Bolivya'da her üç çocuktan biri çalışıyor.  Ancak onları da savunan bir sendika var.  Sendika eğitim ve ücretsiz sağlık hizmetlerini teşvik ederken, yetişkinlerle aynı düzeyde ücret talep ediyor.

14 yaşındaki Rodrigo Medrano Calle, şimdiden Bolivya Çocuk ve Genç İşçiler Birliği (Unatsbo)'nun liderlerinden biri. Fransız Le Point dergisine konuşan Rodrigo "Sokağı tanıdım ve şimdi yoldaşlarımın haklarını savunmak için sendikada mücadele ediyorum" diyor.

Dokuz yaşında çalışmaya başlayan Rodrigo, ayakkabı boyacılığı, otobüs şoförü yardımcısı gibi işlerde çalıştı. Rodrigo artık okuldan sonra, hafta sonları akşam saatlerinde de La Paz sokaklarında  sigara ve sakız satıcılığı yapıyor. Bir iş gecesinde beş euro kazanıyor.

Sefalettin hüküm sürdüğü ve küçük tarım işletmelerinin  yaygın olduğu Bolivya'da çocuklar genellikle erken yaşlarda ailelerine yardım etmek için çalışıyor.  UNİCEF'e göre 850 bin çocuk bu şekilde çalışıyor, bu da her üç çocuktan birinin çalıştığı anlamına geliyor. Sendikaları Unatsbo'nun mevcut durumda binlerce üyesi var.

SENDİKA, BİR ÖZ SAVUNMA

Çocuk işçi sendikaları Paraguay'dan Guatemala'ya kadar tüm Latin Amerika'da yayılıyor. Potosi'de Unatsbo'nun yetişkin danışmanı Luz Rivera, "Bu devlet korumasından hiçbir şekilde yararlanmayan çocuk işçilerin bir tür öz savunmasıdır" diyor.

Rivera, "Çoğu kullanılıyor çünkü hukuki bir boşluk var. Devlet ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Bolivya ekonomik gerçekliği ile örtüşmeyen çocuk çalışmasına son verecekleri yönündeki hoş konuşmalardan çıkması gerekiyor" diye ekliyor.  Rivera, örneğin öksüz çocukların okul materyallerini almak için çalışması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sivil toplum örgütü Progettomondo Mlal'dan Marco Gaentano da şu görüşü paylaşıyor: "Çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak kendi başına bir çözüm değil. Değer kazandırmak ve toplumdan dışlandıkları hissi taşımamaları için çocuk işçilere yardım etmek geremiyor."

Unatsbo sendikası aynı zamanda eğitimi ve  ücretsiz sağlık tedavisini teşvik ederken, yetişkinlerle aynı düzeyde ücret talep ediyor.

Devlet Başkanı Evo Morales'in onayı ile 2009'dan beri Anayasa çocukların zorla çalıştırılması ve sömürülmesini yasaklıyor, ama 14 yaşından itibaren ücretli çalışmaya imkan veriyor.  Sendika ise, gerçekçilik en genç olanları daha iyi korumak için ücret yaşının 12'ye düşürülmesini istiyor.  Sendika şimdiden bir çok alanda iyileştirmeler elde etti. Potosi'de bir grev uyarısı ve görüşmeler sonucunda küçük gazete satıcılarının ücretlerinde artış yapıldı. (ANF)