Nijeryalı yetkililer, radikal İslamcı örgüt Boko Haram'ın Baga kentindeki uluslararası askeri üssü ele geçirdiğini söyledi.

Radikal İslamcı örgüt, Cumartesi günü Baga'ya saldırmış, kent halkı teknelerle komşu ülke Çad'a kaçmıştı. Saldırıdan kaçmayı başaran Baga kenti sakinleri, çok sayıda kişinin öldürüldüğünü ve şehrin ateşe verildiğini ifade etmişti.

Borno Eyaleti Senatörü Maina Ma'aji Lawan, saldırının ardından askerlerin üssü boşaltarak kaçtığını belirtti. Uluslararası askeri üste Çad, Kamerun ve Nijerya ordusundan askerler bulunuyordu. Baga, hükümetin kontrolünde olan son birkaç kentten biriydi.

'GENÇ VE GÜÇLÜ ERKEKLERİ SEÇTİLER’      

Ayrıca Boko Haram örgütünün militanı olduğundan şüphelenilen silahlı kişiler, Cumartesi günü ülkenin kuzeydoğusundaki Malari köyüne baskın düzenledi. Borno Eyaleti'ne bağlı köye saldıran İslamcı militanların, yaklaşık 40 oğlan çocuğu ve genç erkeğin kaçırdığı bildirilmişti.

Kaçmayı başaranlardan Malam adlı bir erkek, Associated Press Haber Ajansı'na konuşmuş ve "12 ile 25 yaş arası genç erkeklerin içinden bazılarını seçmeye başladılar. Yalnızca çok genç ve vücudu sağlam erkekleri seçiyorlardı, ben de bu sayede kaçabildim" demişti.

Saldırıdan kaçan Malam, başkent Maiduguri'ye yürüyerek geldiğini söylemişti.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda bir İslam devleti kurmayı hedefleyen Boko Haram örgütü, 2009'dan yılından bu yana silahlı saldırılar düzenliyor.

Örgüt geçen yıl Chibok'ta bir okuldan yaklaşık 200 kız öğrenciyi kaçırmış, bu olay dünya çapında tepkiye neden olmuştu. (BBC Türkçe)