İspanya’nın Pamplona kentinde 14’üncü yüzyıldan beri düzenlenen geleneksel Boğa Festivali’nin ilk gününde 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ise hastaneye kaldırıldı. Aralıksız 9 gün süren festivalde 2009 yılından beri ölüm vakasıyla karşılaşılmamıştı.

Belediye binasının balkonundan yapılan ‘Yaşasın Pamplona’ duyurusu ile başlayan festival 14 Temmuz’a kadar 204 saat kesintisiz sürecek. Beyaz kıyafetler giyen ve geleneksel olarak kırmızı bir fular takan koşucular salınan boğaların önünde koşacaklar.

BOĞA KOŞUSU PROTESTO EDİLİYOR

İspanya’da geleneksel boğa koşusunun yapıldığı San Fermin Festivali bir grup yarı çıplak aktivist tarafından protesto edildi. Pamplona kentindeki belediye binası önünde toplanan AnimalNaturalis eylemcileri, ‘boğaların eziyet edilerek öldürülmesinden’ dolayı festivalin sonlandırılması çağrısı yaptı.

Grubun sözücüsü Aida Gascon, “Boğa koşusunun boğa güreşlerinden farkı yok. Sabah koşturulan boğalar sonrasında işkence edilerek öldürülüyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Etkinlik kapsamında şehrin sokaklarında bırakılan boğalar, beyaz kıyafet üzerine kırmızı fular takan binlerce insanı kovalıyor. Koşu sonunda ise boğalar arenada matadorlar tarafından öldürülüyor.

Her yıl 6-14 Temmuz tarihlerinde yapılan festivale dünyanın her yanından bir milyondan fazla kişi katılıyor. 1911 yılından bu yana koşuda 15 kişi hayatını kaybetti.

Boğa güreşlerine karşı kampanyalar düzenlenmesine rağmen İspanya hükümeti 2015 yılında ‘boğa güreşini ‘manevi kültür mirası’ ilan etmişti.