Kofi Annan'ın BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'deki durum ve 6 maddelik barış planının uygulanmasına yönelik bilgi verdiği toplantı sona erdi.

 

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi, Suriye hükümetinin Annan planına bağlı olduğunu ve bu plana herkesin bağlı olmasını beklediklerini söyledi.

 

Basına kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi, ''Bir kez daha yinelemek istiyorum, hükümetim Annan misyonun başarılı olması için taahhütte bulunmuştur, plana bağlıdır. Sayın Annan'la işbirliği yapma taahhüdümüz var ve diğer tarafların da Annan planının tüm hükümlerine bağlı kalarak aynı taahhütleri vermelerini ve plan aleyhine çalışmamalarını istiyoruz'' dedi.

 

Bu kapsamda bazı bölgesel ve uluslararası aktörleri Annan planına karşı çalışmakla suçlayan Caferi, ''Bu plana sadece bizim bağlı olmamız yetmez, herkesin bu plana açık şekilde bağlı olduğunu göstermesi gerekir. Bugün bazı aktörler Annan planının başarılı olmasından ve bu sabah saat 06.00'da şiddetin durmasından dolayı hayal kırıklığı içindeler. Şiddetin durması Suriye hükümetinin güvenirliğini teyit etmiştir. Bu kapsamda kışkırtıcı açıklamalarda bulunmak sürece yardımcı olmayacaktır. Tam tersine bu tür kışkırtıcı hareketler Annan planının başarıya ulaşmasını engelleyecektir'' diye konuştu.

 

Suriye 'de silahlı grupların şiddetinin devam ettiğini ve bunun durması gerektiğini savunan Caferi, Suriye ordusunun itidal içinde davrandığını belirtti.

 

''Biz Annan planına bağlıyız ve aynı plana herkesin bağlı olmasını istiyoruz'' diyen Caferi, Annan planı çerçevesinde BM gözlemci heyetinin Suriye 'ye gönderilmesine karşı olmadıklarını da belirterek ''Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Şu an bu gözlemci misyonun teknik detayları görüşülmektedir. Suriye hükümeti, BMGK'nın konuyla ilgili karar tasarısını hazırlayıp bu konuda karar almasının ardından Suriye 'ye BM gözlemci misyonunun biran önce gitmesine onay verecektir'' dedi.

 

Suriye ordusunun yerleşim merkezlerinden askerlerini tamamen çekmediğine yönelik soru üzerine ise Caferi bunun doğru olmadığını söyleyerek ''Biz kendi üstümüze düşeni yaptık, faaliyetlerimize son verdik, diğerlerinin de aynısını yapmasını istiyoruz. Biz 6 maddelik Annan planına uyuyoruz, bu plan bir bütündür ve herkesin paketin tümüne saygı göstermesi gerekir'' dedi.

 

Türkiye-Suriye sınırındaki olayla ilgili bir soru üzerine ise Caferi silahlı bir grubun Suriye sınırından girerek Suriyeli polislere iki defa ateş açtığını, Suriye polisinin de buna karşılık verdiğini ifade ederek bu arada yaralanmalar olduğunu söyledi.

 

Annan'ın İran ziyaretine ilişkin soru üzerine Caferi, İran'ın Annan planına destek verdiğini ifade etti.

 

Caferi, bölgede ve uluslararası alanda bazı aktörlerin, Katarlı BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz En-Nasır ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı başta olmak üzere bazı yetkililerin, Annan planını torpillemek istediklerini, Suudi Arabistan bakanının, Suriyeli muhaliflere silah ve para yardımında bulunmak istediklerini açıkça söylediklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/dunya/BMGKdaki-Suriye-zirvesi-sona-erdi/745635/#ixzz1rre2S1Il