Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hüseyin, İran makamlarını ülkenin dört bir yanında meydana gelen protesto dalgasını daha dikkatli ele almaya çağırarak şiddet ve huzursuzluğun daha da artmaması için gerekli özeni gösterme çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hüseyin, İran’da sürmekte olan ve şuana kadar 20’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği protesto gösterileri ile ilgili açıklama yaptı.

Şuana kadar aralarında 11 yaşındaki bir çocuğun da olduğu 20’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ve yüzlerce kişinin tutuklandığını hatırlatan Al Hüseyin, bu durumun oldukça rahatsız edici olduğunu belirtti.

“İran makamları, göstericilerin ve tutuklananların haklarına saygı göstermeli ve bu kişilerin yaşam, emniyet ve güvenliklerini garanti altına almalıdır” diyen Al Hüsseyin, gerçekleşen şiddet eşlemleri ile ilgili kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Güvenlik güçlerinin orantılı ve uluslararası hukuka uygun davranması çağrısında bulunan Al Hüseyin, “İran vatandaşlarının hoşnutsuzluklarını ifade etmek için protesto yürüyüşleri yapmaları en doğal haklarıdır. Devletin yetkili bakamları bu hakka saygı göstermeli, konuların diyalog yoluyla çözülmesini sağlamaları, insanların ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü hakkına tam saygı göstermelidir” dedi.

‘2009 GİBİ OLMASIN’

Al Hüseyin, İran makamlarının 2009’da yaşanan protesto gösterileri esnasında yaşanan şiddet olaylarının tekrar yaşanmaması için gerekli tüm adımları atması çağrısında da bulundu.

Görüşlerini ifade eden ve barışçıl yollarla protesto yapan insanların keyfi olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılamayacağının altını çizen Al Hüseyin, “Barışçıl protestolar suç sayılmamalıdır. Bu demokratik sürecin bir parçasıdır” şeklinde konuştu.