Türkiye ile Yemen tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler'e (BM) üye tüm devletlere "Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma" çağrısı yapan karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda 128 oyla kabul edildi.

Karar bağlayıcı değil.

193 üyeli BM'de yapılan oylamada 9 ülke tasarının aleyhinde oy kullanırken, 35 ülke de çekimser kaldı.

ABD ve İsrail ile bilrikte tasarıya karşı çıkan ülkeler Guatemala, Honduras, Togo, Micronezya, Nauru, Palau ve Marshall Adaları.

Çekimser kalan ülkeler arasında ise Arjantin, Avustralya, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Meksika, Filipinler ve Romanya da var.

Kabul edilen tasarının tam metni şöyle:

"Genel Kurul, (…)

Kutsal Kudüs Kenti'nin özel statüsünü, özellikle de BM kararlarında belirtildiği üzere kentin ruhani, dini ve kültürel boyutlarının korunma ihtiyacını göz önünde bulundurarak,

Kudüs'ün nihai statüsüne BM kararları çerçevesinde yürütülecek müzakereler sonucunda karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak,

Kutsal Kudüs Kenti'nin statüsünü, karakterini veya demografik yapısını değiştirme niyetindeki kararların yasal bir etkisi olmadığını, geçersiz olduğunu ve Güvenlik Konseyi'nin kararları doğrultusunda iptal edilmesi gerektiğini tekrar tasdik ederek,

Tüm devletleri BMGK'nın 478 sayılı kararı uyarınca Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınmaya davet eder;

Tüm devletlerin BMGK'nın Kutsal Kudüs Kenti kararlarına uygun hareket etmesini ve bu kararlara aykırı bir eylem veya önlemi tanımamasını talep eder;

Sahada iki devletli çözümü tehlikeye atan negatif trendlerin geri çevrilmesi ile vakit kaybetmeden, Orta Doğu'da Birleşmiş Milletler kararları ve toprak hakkı da dahil olmak üzere Madrid şartnamesini, Arap Barış İnisiyatifi'ni ve Orta Doğu Dörtlüsü Yol Haritası'nı temel alan kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmayı hedefleyen uluslararası ve bölgesel çabaların hızlandırılmasına yönelik çağrısını tekrar eder;

Onuncu acil özel oturumu geçici olarak sonlandırmaya ve Genel Kurul Başkanı'na üye devletlerin talebi doğrultusunda oturumu devam ettirme yetkisi verme kararı alır."

BM'NİN KUDÜS KARARINA İLK TEPKİLER

Genel Kurul üyesi 193 ülkeden 172'sinin katıldığı ve 35 ülkenin çekimser kaldığı oylamanın sonucu Filistin'de memnuniyet yarattı.

Tasarının kabul edilmesinin ardından açıklama yapan Filistin Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Ridaniye, "oylamanın Filistin için bir zafer olduğunu" söyledi.

Ridaniye, "Bu işgale son vermek ve Doğu Kudüs'ün başkentimiz olduğu bir Filistin devleti kurmak için BM ve tüm uluslararası forumlardaki çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

İSRAİL RET VE ÇEKİMSER SAYISINDAN MEMNUN

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Facebook'ta paylaştığı video mesajda, kabul edilen karar tasarısını "abes" olarak niteledi. "Kudüs'ün her zaman İsrail'in başkenti olduğunu ve hep öyle kalacağını" söyleyen Netanyahu, "bu absürt tiyatroya katılmayı reddeden ülke sayısının fazlalığını" ise takdir ettiğini belirtti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada da İsrail'in BM'nin kararını reddettiği, buna karşın "tasarı lehinde oy kullanmayan ülkelerin sayısının çokluğundan ötürü memnun olduğu" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail'le birlikte oy kullanan" ülkelere ve "Kudüs lehinde net bir duruş sergileyen" ABD Başkanı Trump'a teşekkür edildi.

'ABD BUGÜNÜ HATIRLAYACAK'

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley ise oylamadan önce yaptığı konuşmada "ABD bugünü hatırlayacak. Oylama, Amerikalıların BM'ye bakışı ve bize BM'de saygısızlık yapan ülkelere bakışımız konusunda bir fark yaratacaktır" dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon da ülkesinin asla Kudüs'ten "uzaklaştırılamayacağını" söyledi.

"Genel Kurul'da alınacak hiçbir karar bizi Kudüs'ten uzaklaştıramayacak" diyen Danon, tasarıya destek veren ülkelerin "Filistinlilerin kuklası" olduklarını savundu.

Danon, "Filistin lider kadrosu keyifle izlerken danseden kuklalar gibisiniz. Yalanlara karşı gözleriniz kör, etrafınızı saran manipülasyonların farkında değilsiniz, tıpkı bir kukla" ifadelerini kullandı.

Kabul edilen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının "yasa dışı" olarak kabul edilmesini amaçlıyor.

Tasarıda Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi çağrısı yapılıyor.

ABD'nin vetosu nedeniyle Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilen tasarıya Konsey'in diğer 14 üyesi ise destek vermişti.

Kaynak: BBC Türkçe